Образование

Оптимистично: МОН предложи графици с дати на матурите, НВО и ваканциите за 2021 година

МОН започва обществено обсъждане на графика и ваканциите за новата учебна година

Днес Министерството на образованието и науката публикува проектни предложения за график на ваканциите, Националното външно оценяване, олимпиадите и дати за Държавните зрелостни изпити за 2021 година.

Проектът предвижда Държавните зрелостни изпити да се проведат на 19 май по български език и литература, на 21 май за втория изпит и от 26 до 30 май за зрелостни изпити по желание.

Предлага се Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII и за Х клас да бъде на 11 юни, а по математика на 14 юни, а на 15 юни да са изпитите по чужд език. Изпитът по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности на десетокласниците ще бъде в периода 16-18 юни.

Планирано е четвъртокласниците да се явят на НВО по български и литература на 27 май, а по математика на 28 май.

Според предложения график ваканцията между двата учебни срока ще бъде от 1 до 3 февруари, като така учениците ще почиват общо 5 дни. Вторият учебен срок ще започне на 4 февруари.

Предлага се есенната ваканция да е от 30 октомври до 1 ноември 2020 г., а Коледната от 24 декември до 3 януари 2021 г. От 3 до 11 април ще бъде пролетната ваканция за учениците от I до ХI клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май 2021 г.

На 31 май ще приключи учебната година за децата от I до III клас, като се предвижда допълнително една седмица за проектни дейности – до 7 юни.

На 16 юни завършва учебната година за учениците от IV до VI клас.

До 30 юни ще учат петокласниците и шестокласниците от паралелките в спортни училища, както и учениците от VII до ХI клас.

От тук може да изтеглите проектните предложения за:

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!