Обсерваторията в Стара Загора търси финансиране за възстановяване на планетариума си, изгорял преди 25 г.
Наука Образование

Обсерваторията в Стара Загора търси финансиране за възстановяване на планетариума си, изгорял преди 25 г.

Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора обяви банкова сметка, по която събира средства за закупуване на оборудване за планетариума си. Звездната зала не е възстановена напълно, след като е изгоряла при пожар преди 25 години.

„На 26 юни 1994 г. в сградата на първата в страната ни народна астрономическа обсерватория се разрази пожар. Изгоря атракцията на звездното небе – уредът Планетариум. Година по-късно сградата бе възстановена. Дейността на Астрономическата обсерватория продължава, но опитите да се закупи нов уред Планетариум досега са напразни“, разказва старозагорските астрономи.

Нужните сега средства са именно за такова оборудване, с което да се възроди звездната зала към обсерваторията. Планетариумът би привлякъл повече млади хора от Стара Загора и страната към тайните на Вселената или към избор на професия, свързана с природните науки, коментират от обсерваторията в Стара Загора.

Кампанията за събиране на средства е започнала на 8 юни, като са събрани пари от членове на Клуба на астрономите-любители „Гемма“ и техни приятели.

Вече е разкрита и банкова сметка за събиране на още доброволни средства от физически лица и при следващи акции с титуляр СНЦ КЛУБ – ЛЮБИТЕЛИТЕ АСТРОНОМИ ГЕММА:

EXPRESSBANK

Стара Загора

IBAN BG81 TTBB 9400 1528 6656 75

Сметката е в BG лева.