Норвегия успешно изстреля собствена ракета с хибриден двигател в Космоса (видео)
Foto: Nammo / NTB scanpix
Наука

Норвегия успешно изстреля собствена ракета с хибриден двигател в Космоса (видео)

Нова успешна стъпка в космическата програма на Европа постигна Норвегия. Скандинавците изстреляха успешно в Космоса първата си ракета с хибриден двигател изцяло разработена и направена от тях. В четвъртък ракетата Nucleus достигна 107 километра височина.

Един от учените радостно сподели пред norwaytoday веднага след изстрелването, че е много облекчен, щастлив и изключително горд от успеха. „Това е огромно постижение за нас“, заяви Terje Vesterås, който е част от научния екип на Nammo.

Nucleus е първата ракета в Европа с хибриден двигател, която достига Космоса. Тя се захранва с два типа гориво – течно и твърдо. Възможностите на използването на два типа гориво е, че в полет може да бъде спрян двигателят или дори да се коригира скоростта.

Програмата на екипа от Nammo е продължила 10 години. Ракетата Nucleus е с дължина от 9 метра и тежи около 800 килограма. След този успех учените ще преминат към разработването на по-големи ракети. Развитието на хибридния двигател има бъдеще и скоро се надяват да извеждат с него сателити в Космоса.

Изстрелването в четвъртък е целяло да се достигне 100 километровата граница, след която се смята, че е Космоса. Самата ракета, обаче не е достатъчно мощна за да остане над атмосферата и гравитацията я е върнала на Земята – паднала е в Атлантическия океан.