Наука

Нобеловата награда по химия бе присъдена на създателките на метода CRISPR/Cas9 за редактиране на генома (видео)

Нобеловата награда по химия бе присъдена за авторките на метода CRISPR/Cas9 за редактиране на генома

Преди малко бяха обявени лауреатите на Нобелова награда за химия за 2020 година. Това са Еманюел Шарпентиер (Emanuelle Charpentier) и Дженифър Даудна (Jennifer A. Doudna) „за разработването на метод за редактиране на генома“. Те откриха един от най-острите инструменти на генната технология – генетичните ножици CRISPR/Cas9. С тях учените могат да променят ДНК на животни, растения и микроорганизми с изключително висока точност.

Нобеловата награда по химия бе присъдена за авторките на метода CRISPR/Cas9 за редактиране на генома

CRISPR/Cas9 оказа революционно въздействие върху науките за живота и допринася за нови терапии за рак. Този метод може да се окаже сбъдната мечта за излекуване на наследствени заболявания.

Учените трябва да модифицират гените в клетките, за да разберат как работи живота. Преди това отнемаше много време, трудна и понякога невъзможна работа. Използвайки генетичните ножици CRISPR/Cas9, вече е възможно да промените кода на живота в рамките на няколко седмици.

Нобеловата награда по химия бе присъдена за авторките на метода CRISPR/Cas9 за редактиране на генома

Откритието на  Еманюел Шарпентиер (Emanuelle Charpentier) и Дженифър Даудна (Jennifer A. Doudna) – генетичните ножици CRISPR/Cas9 през 2012 г. са допринесли за много важни открития. Така учените на растенията са успели да развият култури, които да издържат на плесени, вредители и суша. В медицината текат клинични изпитания на нови терапии срещу рак и мечтата да успеем да излекуваме наследствени заболявания е на път да се сбъдне. Тези генетични ножици отнесоха науките за живота в нова епоха и в много отношения носят най-голяма полза за човечеството.

Една от атракциите на науката е, че тя е непредсказуема – никога не можете да разберете предварително къде може да доведе идея или въпрос. Когато на  Еманюел Шарпентиер (Emanuelle Charpentier) и Дженифър Даудна (Jennifer A. Doudna) започнаха да изследват имунната система на бактерия Streptococcus, идеята е била, че те може да разработят нова форма на антибиотик. Вместо това те откриха молекулярен инструмент, който може да се използва за прецизни разрези в генетичен материал, което позволява лесно да се промени кода на живота.

Нобеловата награда по химия бе присъдена за авторките на метода CRISPR/Cas9 за редактиране на генома

Само осем години след откриването им тези генетични ножици са прекроили науките за живота. Биохимиците и клетъчните биолози вече могат лесно да изследват функциите на различните гени и тяхната възможна роля в развитието на болестта. При отглеждането на растения изследователите могат да дадат на растенията специфични характеристики, като способността да издържат на суша в по-топъл климат. В медицината този генен редактор допринася за нови терапии на рака и първите проучвания, опитващи се да излекуват наследствени заболявания.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!