Николай Лозев, завършил програмата за млади професионалисти на MDV: Финансите и счетоводството са езикът на бизнеса
Образование

Николай Лозев, завършил програмата за млади професионалисти на MDV: Финансите и счетоводството са езикът на бизнеса

Николай Лозев е част от първия випуск на програмата за млади професионалисти на MDV Professional Education по финанси и счетоводство – School of Finance and Accounting for Young Professionals 2016. По покана на ААТ и MDV той разказва как е избрал своя кариерен път и продължава да се развива с професионалната сертификация.

Какво да уча? В коя сфера да развивам професионални умения и да фокусирам свободното си време? Дълго разсъждавах по тези теми… 

От малък гледах как мои роднини развиват успешен бизнес, ходят по срещи и изграждат стабилно бъдеще за себе си и своето семейство. Още тогава разбрах, че искам да бъда част от тази среда – да знам как функционира компанията и да имам уменията, с които да постигам сходни отлични резултати.

В крайна сметка, затова взех решението да уча Бизнес администрация в УНСС – водещият икономически университет, тук в София. По време на своето обучение учих най-различни предмети, като финансите и счетоводството категорично привлякоха моето внимание. Тогава разбрах, че всъщност именно те са езикът на бизнеса. Осъзнах, че без добре да познаваш тази материя, няма как и да разбираш правилно какво се случва в оперативната дейност на компаниите.

Минаваше време – изучих семестриално тези предмети и преминах на следващите, но усещах, че наученото не е достатъчно, затова започнах да търся други начини да развивам уменията си. Първоначално започнах да чета сам от учебника ми по Основи на счетоводството. Бях заминал да работя в САЩ като спасител на лятна бригада, но вместо само да си почивам в свободното време – прелистих отново материала и изрешавах почти всички задачи.

Когато се върнах, преминах през стажантска програма в местна счетоводна кантора, която продължи няколко месеца. Скоро след това, през 2016, съдбата ме срещна с обява на MDV Professional Education. По онова време екипът организираше първото издание на School of Finance and Accounting for Young Professionals и реших директно да се запиша. В програмата за първи път чух за ААТ и техните квалификации.

Николай Лозев, завършил програмата за млади професионалисти на MDV: Финансите и счетоводството са езикът на бизнеса

Макар и най-млад и неопитен, успях да се класирам на едно от челните места на финалния изпит. Благодарение на моите усилия и безценната помощ на екипа на MDV, успях да се реализирам като Финансов специалист в голям холдинг, опериращ в сферата на недвижимото имущество. Безкрайно благодарен съм на MDV за подкрепата през изминалите няколко години – днес упражнявам активно всичко научено при тях и в университета.

Скоро след като завърших бакалавърската си степен, започнах да уча магистратура по Счетоводство и контрол. В същия този момент, MDV бяха обявили стипендия за стартиране на ниво 2 от квалификацията ААТ (Foundation Certificate in Accounting). Kандидатствах за нея и наскоро взех успешно първия от изпитите си с 93%. Материалът е изключително практичен – решават се реални мини-казуси и това ми допада. Надявам се да имам възможността да се справя със също толкова добри резултати и с останалите нива от международно-признатата квалификация и за целта продължавам да уча с огромен ентусиазъм.

Научете повече за следващото издание на School of Finance and Accounting for Young Professionals септември – декември 2019: 

 • НИВО 1: Introduction (Sep – Oct)
 • НИВО 2: Apprenticeship (Oct – Nov)
 • НИВО 3: Professional Gateway (Nov – Dec)

Занятията са разпределени в присъствени уикенд модули в периода 28-29 септември (Bookkeeping Transactions, Level 1) – 7-8 декември 2019 – (Preparation of Financial Statements, Level 3).

Работен език – английски.

Стандартни цени:

 • За всяко отделно ниво (включени 3 модула ) – 700 лв. (без ДДС)
 • За всички нива (8 модула + Business Case) – 2,000 лв. (без ДДС)
 • За всеки от допълнителните модули: 250 лв. (без ДДС)

Цена за регистрация във всички нива плюс всички допълнителни модули: 2,700 лв (без ДДС)

 • Какви са условията за регистрация със стипендии?
 • Какъв е точният график за 2019?
 • Кои са професионалистите – преподаватели в Училището и как протича един учебен ден?
 • Как можете да получите престижна международна квалификация, докато учите в България?
 • Как да планирате обучението си?
 • Какъв бюджет е необходим и може ли да ви спонсорира работодател?
 • Какви са възможностите за кариерно развитие в сферата на финансите и счетоводството?

Отговорите на тези въпроси и възможност да зададете свои ще имате в офиса на MDV на ул. Шейново 7. Запазете своята индивидуална сесия за консултация в седмицата 12 – 16 август. 

Предварително записване на: fa_school@mdvtraining.bg, +359 887 492 126.