Наука

Не, Марс не лети към Земята! Двете планети ще се сближат на 62 млн. км разстояние през октомври

Не, Марс не лети към Земята! Двете планети ще се сближат на 62 млн. км разстояние през октомври

Августовските жеги родиха доста бомбастични заглавия в световните медии за Червената планета. Най-често те гласят, че „Марс лети към Земята“! Истината зад тези „сензационни“ заглавия е, че през есента двете планети ще се намират най-близко една от друга за следващите 15 години. На 6 октомври 2020 година Земята и Марс ще се бъдат на разстояние от 62 милиона километра. В момента дистанцията между нас и Червената планета намалява с 8 км всяка секунда. Това обаче не значи, че Марс „лети“ към Земята. Двете планети се движат нормално в орбитите си, както са го правили милиарди години.

Не, Марс не лети към Земята! Двете планети ще се сближат на 62 млн. км разстояние през октомври

Сближаването с Марс ни дава прекрасни възможности за космонавтиката, астрономията и любителите на нощната фотография.

Основната полза за развитието на космонавтиката е, че пътят от Земята до Марс ще коства най-малко време и ресурси. Именно заради това през лятото стартираха цели три роботизирани мисии, които се целят в Червената планета.

На 20 юли Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно изведоха в Космоса първата си мисия до Марс. Задачата й е да изучава от орбита атмосферата на Марс. Целта й е учените да разберат повече за връзката между метеорологичните условия на Червената планета, слънчевия вятър и защо атмосферата изтънява.

На 27 юли пък Китай успешно изстреля първата си самостоятелна мисия към Марс. Tianwen-1 предвижда през февруари 2021 г. до Червената планета да достигнат орбитален апарат, спускаем модул и марсоход.

Третата мисия бе изстреляна на 30 юли, когато НАСА изведе в Космоса най-амбициозната мисия свързана с Червената планета. Защото за първи път ще бъде пуснат летателен апарат на чужда планета. Малкият хеликоптер на име Ingenuity ще бъде доставен до Марс в корема на марсохода, който трябва да кацне на 18 февруари 2021 година. Роувърът Perseverance ще търси следи от живот и древни микроби, както и ще трябва да събере проби от повърхността на планетата.

Астрономите пък ще имат прекрасна възможност от „близо“ да наблюдават Марс. Подобно сближаване на планетите ще се случи пак след 15 години – през септември 2035 година.

Предишното рекордно сближаване бе през 2003 година и дори беше още по-близко – на 55 млн. километра. Това не се беше случвало близо 60 000 години.

Любителите на астрономията и на фотографията пък ще могат да направят запомнящи се снимки на Червената планета, която ще стане по-ярка и от най ярката звезда на небето – Сириус. Единствено по-ярки обекти от Марс на нощното небе ще бъдат Луната и Венера.

Едно от интересните явления, които могат да бъдат запечатани от търпеливите фотографи е т.нар. ретроградно движение на Марс. Земята се движи по своята орбита с по-голяма скорост от Червената планета. Затова около момента на тяхното „разминаване“ за нас видимо Марс ще се движи назад по своята орбита. По същата причина, когато се намираме в асансьор, който се движи нагоре, на нас ни се струва, че вратите на етажите слизат надолу. Ретроградното движение на Марс ще започне на 9 септември и ще приключи на 13 ноември. За да го заснемем е необходимо всяка вечер да правим по една снимка на Марс и околните звезди. Добре е да започнем малко преди началото на обратното движение (например в началото на септември) и да снимаме малко след края му (докъм края на месец ноември). След това трябва да насложим отделните кадри, напасвайки ги по звездите. На готовия кадър ще се получи една „примка“, която Марс е описал на фона на далечните звезди.

Не, Марс не лети към Земята! Двете планети ще се сближат на 62 млн. км разстояние през октомври

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!