Наука

Неуспех претърпя първото изстрелване на ракета в орбита от територията на Великобритания (видео)

Неуспех претърпя първото изстрелване на ракета в орбита от територията на Великобритания (видео)

Тази нощ за първи път в историята трябваше ракета, изстреляна от територията на Великобритания, да достигне орбита. Компанията Virgin Orbit на сър Ричард Брансън направи успешно изстрелване на ракетата LauncherOne, осъществено чрез т. нар. хоризонтално изстрелване от въздуха с помощта на модифициран самолет-носител Boeing 747. Проблемът настъпи при работата на втората степен на ракетата. От компанията съобщиха, че ракетата е достигнала космоса, но аномалия в работния режим е попречила да достигне орбита.

Днешното изстрелване започна по план. В 00:02 ч. българско време самолетът-носител на име Cosmic Girl на Virgin Orbit излетя от Корнуол в югозападна Англия. Достигайки 10 000 метра височина над Атлантическия океан ракетата LauncherOne бе пусната от въздуха в 1:09 ч. с т. нар. хоризонтално изстрелване. Първата степен на ракетата я изведе в космоса, но при работата на втората степен настъпи аномалия, която попречи на ракетата да достигне орбита.

Преди днешното изстрелване ракетата LauncherOne на Virgin Orbit е имала няколко успешни извеждания в орбита. Всички те са от територията на САЩ. Но заради използването на самолет-носител това може да се осъществява и от други държави. Днешния старт целеше да покаже връщането на Великобритания на картата с космически държави, които ще ползват частните компании, за да осъществяват космическите си планове на развитие. Преди половин век британците са разработили собствена ракета, но изчисленията показали, че ще е по-евтино да ползват друго решение.

На борда на LauncherOne днес имаше 9 спътника. Два бяха на британското правителство и са част от спътници, занимаващи се с разузнаване. Също така в полезния товар бяха сателитът DOVER Pathfinder на Open Cosmos, първият сателит, изстрелян от Оман, и първият сателит, проектиран и построен в Уелс.

Вижте успешно дневно изстрелване на ракетата от територията на САЩ: