Наука

Небесен спектакъл: Предстои максимумът на метеорния поток Ета Аквариди, видим до края на май

Само след няколко дни предстои да наблюдаваме максимума на метеорния поток Ета Аквариди, предизвикан от Халеевата комета. На 5 и 6 май рано преди изгрев ще имаме възможност да видим около 15-30 метеора на час, като потокът ще е активен за наблюдение до 28 май. Метеорите от този поток са бързи и синкаво-бели и най-хубаво ще се виждат извън големите населени места, заради светлинното замърсяване. Повече за метеорния поток ни разясняват астрофизиците Никола Каравасилев и Пенчо Маркишки.

Всяка година, в определени периоди от време, от Земята се наблюдават метеорни потоци. Те са породени от това, че нашата планета преминава през частичките, оставени от комети, пресичащи земната орбита. Те навлизат в земната атмосфера с огромна скорост (няколко десетки km/s), изгарят поради съпротивлението на въздуха и ние виждаме ярката следа, която оставят като метеор. Когато един метеор е достатъчно голям, той може и да не изгори напълно в атмосферата, а да достигне до повърхността на Земята. Тогава се нарича метеорит.

Предстои максимумът на метеорния поток Ета Аквариди предизвикан от Халеевата комета, видим до края на май

Земята пресича два пъти годишно отломките от Халеевата комета, веднъж в началото на май месец и веднъж в края октомври. През май наблюдаваме настоящия метеорен поток Ета Аквариди, а през октомври – Орионидите. Името на всеки поток произлиза от съзвездието в което се намира неговият радиант (точката по небето, в която се събират продълженията на следите, оставяни от метеорите). При Ета Акваридите той е във Водолей, а при Орионидите съответно в Орион.

Предстои максимумът на метеорния поток Ета Аквариди предизвикан от Халеевата комета, видим до края на май

Халеевата комета е една от най-ярките, които можем да видим на земното небе.  Преминавайки през перихелия на своята орбита, тя се наблюдава изключително добре от Земята. Това се случва веднъж на всеки 76 години, защото това е нейният орбитален период около Слънцето. Последното ѝ преминаване покрай нашата планета е било през 1986г, а следващото ще е през 2061/2062г. Тогава бихме могли да очакваме повишена активност на Орионидите и Ета Акваридите.

Тази година потокът е активен от 19 април до 28 май, с максимум на 6 май около 06h българско време. Предвид, че съзвездието Водолей, в което се намира радианта на потока, изгрява към края на майските нощи, наблюденията се провеждат също тогава. На 6 май радиантът е близо до звездата η от Водолей, като за София той изгрява около 03h. В нощта на 5 срещу 6 май Луната ще изгрее в 04h 18m за София с 28% осветен диск и малко ще затруднява наблюденията. Тя ще бъде във Водолей. На 6 май Слънцето ще изгрее в 06h 15m за София, така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 04h 50m, т.е. до малко след изгрева на Луната.

Зенитното часово число на потока при неговия максимум е между 40 и 85 – вариращо в различни години, но реално от нашата страна могат да се видят около 15 – 30 бързи бели метеора за час, поради ниският до хоризонта радиант. За 2021 г. се оказва благоприятен фактът, че момента на максимума е много близо до краткия интервал време преди зазоряване, когато потокът ще може да се наблюдава.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!