Наука

Небесен спектакъл: До средата на февруари наблюдаваме най-ярката очаквана комета за 2023 г. – C/2022 E3 (ZTF)

Небесен спектакъл: До средата на февруари наблюдаваме най-ярката очаквана комета за 2023 г. – C/2022 E3 (ZTF)

До средата на февруари с бинокъл удобно ще може да се проследи преминаването на кометата C/2022 E3 (ZTF). Сега тя е с яркост около 6 mag (видима звездна величина) и си остава най-ярката очаквана комета за 2023 г. – с максимална яркост около 5 mag. Толкова ярка ще можем да я видим в последните нощи на януари и през първата седмица на февруари. Принципно обект с такава яркост е близо до границата на възможностите на невъоръженото човешко око, но с бинокъл 10 х 50 или по-добър, бихме могли да го видим. Астрофизикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия” на СУ обяснява къде и как може да наблюдаваме кометата:

C/2022 E3 (ZTF)

Сега кометата пресича съзвездието Дракон и е незалязваща. Тя е по-високо над хоризонта в последните часове на нощите, поради което е препоръчително да се наблюдава тогава. В нощта срещу 26 януари C/2022 E3 ще навлезе в съзвездието Малка мечка и ще го прекоси до 28 януари. След това тя ще навлезе в съзвездието Жираф, в което ще се движи до края на нощта срещу 4 февруари. На същата дата кометата ще навлезе в съзвездието Колар. Предвид пълнолунието на 5 февруари обаче, ефективни наблюдения ще могат да се провеждат в края на нощите до около 2 февруари.

Най-близо до Земята C/2022 E3 (ZTF) ще бъде на 1 февруари, на разстояние 42.49 млн. км от нас. На 12 януари кометата премина през перихелия си – на разстояние 166.38 млн. км от Слънцето. Тази комета е открита на 2 март 2022 г. при наблюдения по програмата ZTF (Zwicky Transient Facility) от обсерваторията Паломар, Калифорния.

Предположенията изказани в някои медии, че същата комета е преминала през перихелия си преди близо 50 000 години и особено това, че тогава е била наблюдавана от древните ни предшественици, е просто „украшение“ към новината и не може да се твърди уверено, че е било точно така.

На картата: видимият път на кометата C/2022 E3 (ZTF) през втората половина на януари и в първата на февруари, с позиции през 1 ден за 04 ч. българско време, означени във формат месец-ден (mm-dd).