Наука

Небесен спектакъл в понеделник сутрин – сближаване на Луната, Венера, Марс и Сатурн

Небесен спектакъл в понеделник сутрин - сближаване на Луната, Венера, Марс и Сатурн

В ранните сутрешни часове в понеделник, 28 март, ще имаме възможност да наблюдаваме сближаване на Луната и ярките планети Венера, Марс и Сатурн.

За да наблюдаваме явлението, трябва да погледнем към югоизточния хоризонт след 6 часа, когато Луната и планетите изгряват. Най-добре ще могат да се наблюдават след 6:30 ч., но и преди изгрева на Слънцето (7:17 ч., за 28 март).

Небесен спектакъл в понеделник сутрин - сближаване на Луната, Венера, Марс и Сатурн

Фазата на Луната ще бъде няколко дни след Последна четвърт и ще изглежда като тънък сърп, чиято огряна част е обърната наляво (подобно на буквата С).

Над нея ще се вижда Венера, която изглежда като изключително ярка бяла на цвят звезда. В момента Венера изгрява преди Слънце. Малко под Венера ще се вижда газовият гигант Сатурн. Той също изглежда като звезда, но Венера е значително по-ярка от него.

Няколко минути преди 7 ч., ще изгрее и най-голямата планета от Слънчевата система – Юпитер. Той ще бъде много ярък, макар и не колкото Венера. Вдясно от линията, на която лежат Луната, Юпитер и Венера ще се вижда и червеникавия Марс.

С неголям телескоп, можем да видим пръстените на Сатурн и четирите големи (Галилеевите) спътници на Юпитер.