EnteR Образование

На 93-годишна възраст почина филантропът Игнат Канев – дарявал за образование и здравеопазване

На 93-годишна възраст почина филантропа Игнат Канев – дарявал за образование и здравеопазване

На 12 юли на 93-годишна възраст е починал Игнат Канев. Той бе един от най-богатите българи в Канада и един от най-големите филантропи в сферата на образованието и здравеопазването.

Новината за смъртта му бе съобщена от неговото семейство.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи. Още на 14-годишна възраст е принуден да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание, защото няма никаква финансова възможност да учи.

През март 1941 г. с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 1945 г. го убеждават да не се връща в България. След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.

През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.

Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „General Motors“ и продава хиляди коли и камиони. За успешния си бизнес той е поканен лично от президента на фирмата на вечеря в Детройт.

Въпреки че живее в Канада от много години, той поддържа силна връзка с България. През 2003 г. като признание за приноса му Игнат Канев е бил избран за почетен консул на Република България в Мисисага.

На 30 декември 2016 г., Игнат Канев е награден с една от най-високите награди в Канада – Ордена на Канада. Наградата е връчена на 12 май следващата година на специална церемония в официалната резиденция на генералния губернатор на Канада Дейвид Джонстън в Отава.

Игнат Канев дарява предимно за образование и здравеопазване.

Прави първото си голямо дарение през 1955 г. за болница в Торонто, когато дава непосилната за следвоенните години сума от 2000 долара.

През 1976 г. дарява средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово. А след демократичните промени спомага за ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и дарява линейка.

През 2001 и 2003 г. дарява оборудване за русенското училище „Отец Паисий“.

През 2009 г. строителният магнат дава 2.5 млн. долара за реконструкция на сградата на Osgoode Hall Law School към Йоркския университет в Торонто, която впоследствие се нарича на негово име Ignat Kaneff Building.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“. Центърът разполага с многофункционална зала за 800 места, сцена с площ 120 m², заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, всичко това оборудвано с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Открит е тържествено на 10 октомври 2013 г.

На 93-годишна възраст почина филантропа Игнат Канев – дарявал за образование и здравеопазване

За рождения му ден през 2014 г. с негово дарение от 300 хил. лв. е построен културен дом в родното му село Горно Абланово, наречен „Канев център“, а читалището е преименувано на „Канев-Пробуда 1924“.

През 2002 г. Игнат Канев е награден с орден „Стара планина първа степен“.

За щедрото спомоществувателство и обновяването на сградата на юридическия колеж през 2010 г. Йоркският университет му присъжда званието почетен доктор по юридическите науки.

За щедрата финансова подкрепа към различни училища и учебни учреждения в Русе и Русенска област кметът на града Пламен Стоилов го удостоява със званието „Почетен гражданин на град Русе“, а от областния управител Венцислав Калчев получава Знака на областния управител на Област Русе.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!