Технологии

На 9 ноември конференцията Data Spaces Discovery Day събира лидери в споделянето на данни от Европа

На 9 ноември конференцията Data Spaces Discovery Day събира лидери в споделянето на данни от Европа

Какво са пространствата от градски данни и как да ги използваме за развитие на нови бизнес модели и подобряване на услугите и средата в града? Отговори на тези въпроси ще получим по време на международната конференция Data Spaces Discovery Day, която предстои на 9 ноември във VIVACOM Art Hall Оборище 5 в София. Конференцията, организирана от института GATE към Софийския университет и Международната асоциация на пространствата от данни, привлича експерти в управлението на данни от цяла Европа и ще постави официален старт на първото пространство от данни за градска среда у нас — Urban Data Space, първите участници в което ще бъдат обявени на събитието.

Конференцията ще бъде открита от Силвия Илиева, директор на GATE и Ларс Найджел, главен изпълнителен директор на Международната асоциация на пространствата от данни (IDSA). Той ще направи и презентация за стратегическото използване на пространствата от данни и възможностите пред България и Европа. IDSA e коалиция над 130 организации с една обща цел — налагане на глобални стандарти за пространствата от данни и насърчаване на икономиката, базирана на данни и свързаните с това технологии и бизнес модели сред различните индустрии.

Участниците ще могат да се запознаят с успешни примери от създателите на редица иновативни пространства за данни от цяла Европа. Сред тях са Михаел Шефер, изпълнителен директор на Mobility Data Space в Германия с презентация за мулти-модална мобилност и инфраструктура; Улрих Ахле с представяне на платформата с отворен код за решения за интелигентни градове FIWARE на Волфсбург; Туомо Туика от пространството от данни за енергийна ефективност и въглероден отпечатък на Хелзинки; Матиас Пинтер от TNO за холандското пространство oт данни за здравеопазването; и Дандан Уанг с представяне на пространството от данни за градското осветление в Барселона.

В специално интерактивно интервю на тема “Суверенният обмен на данни – пътят напред за Европа.” ще се включи Едуард Къри, директор на центъра за анализ на данни Insight SFI. Програмата на събитието включва и специална Data Space Discovery зона с демонстрации на пространства от данни от мрежата на International Data Spaces Association, където българските експерти могат да обменят опит и да се запознаят отблизо с примерите от Европа. Основен акцент в програмата са и дискусиите между български и международни експерти за бизнес и социалните ползи на довереното споделяне на данни и значението му за решаване на проблемите и предизвикателствата пред градовете на бъдещето. В дискусията за бизнес стойността на пространствата от данни ще вземат участие Мария Барос, вицепрезидент на IONOS, Жерард ван дер Ховен от iShare Foundation, Радослав Ризов от Telelink Business Services, Жоро Пенчев от Astea Solutions и Христо Чернев от Taxi Mе.

“Със старта на българското пространството от данни за градска среда си поставяме за цел да стимулираме обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.”, отбелязва проф. д-р Силвия Илиева, директор на GATE. “Ще работим за привличането на все повече членове и ползватели на пространството сред бизнеса, неправителствения сектор, публичните и градските администрации, за да изградим нови възможности за иновации на базата на споделените данни.”

Членството в екосистемата на Urban Data Space ще предостави на участниците достъп до данните като ценен ресурс за иновации и разработване на интелигентни градски решения, продукти и услуги. В пространството ще има публични и частни данни, но и генерирани от гражданите данни за ключови теми, каквито са чистотата на въздуха, мобилността, строителството, енергийната ефективност и други. Така споделянето на данни може да има решаващо значение не само за осигуряване на по-добро използване на ресурсите и по-малко вредни емисии, но и за устойчивото градско развитие чрез оптимизация на строителството, по-интелигентен градски транспорт, по-ефективни начини за използване на енергията в сградите и други важни за качеството на живот в градовете теми.

Пълната програма на конференцията Data Spaces Discovery Day е достъпна тук: https://forum.gate-ai.eu/data-space-sofia/#idsa