EnteR Наука

На 7 април в Кръжока по астрономия Никола Каравасилев ще ни разкаже за гравитационните вълни

На 7 април в Кръжока по астрономия Никола Каравасилев ще ни разкаже за гравитационните вълни

На 7 април се завръщат присъствените издания на Кръжока по астрономия, организирани от катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ. Първата лекция е на тема „Гравитационни вълни – сега накъде?“ на астрофизика Никола Каравасилев. Не пропускайте да научите повече за едно от най-фундаменталните научни открития в днешно време този четвъртък от 19:30 ч. във физическия факултет, а входът както винаги е свободен.

Гравитационните вълни са предсказани теоретично от Алберт Айнщайн през 1916г., в неговата Обща теория на относителността и наблюдателно потвърдени  през 2015г.

В настоящата лекция ще разгледаме накратко историята на търсенето на гравитационните вълни. Подробно ще обясним методите, по които гравитационните вълни се детектират. Основен акцент в лекцията ще бъде какво носят те като нова научна информация и за решаването на кои научни проблеми биха били полезни. В края на лекцията ще обърнем поглед и към бъдещите перспективи и предизвикателства в областта на гравитационната астрономия.

Лекторът – Никола Каравасилев е учител по физика и астрономия в училище ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ, ръководител на националния отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Никола от много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Неговите ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни надпревари по тези две науки.

  • 07 април (четвъртък), 19.30 ч., зала А207, Физически факултет
  • „Гравитационни вълни – сега накъде?“
  • Никола Каравасилев

На 7 април в Кръжока по астрономия Никола Каравасилев ще ни разкаже за гравитационните вълни

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!