EnteR Наука

На 5 октомври ще има наблюдения през телескоп и страхотни лекции за Космоса в обсерваторията на СУ

На 11 май погледнете към звездите в Астрономическата обсерватория на СУ
©MediaBricks.bg

Тази събота (5 октомври) катедра Астрономия към СУ е подготвила страхотна програма за малки и големи. На есенния Световен ден на астрономията за 2019 година в обсерваторията в Борисовата градина ще разберете повече за странното магнитно поле на Меркурий, къде се раждат звездите, тъмната Вселена, произходът на елементите и какво се случва със звездите в края на живота им. Освен това при ясно небе от 16 до 17 часа, ще може да се наблюдава Слънцето, а след 19:30 ч. Сатурн и Луната. Гостите на събитието ще видят демонстрации на Слънчев и изкуствен спектър, вкусен макет на Слънчевата система, изложба на 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи, както и филм по повод 50 години от стъпването на хора на Луната.

Повече за събитието може да научите тук: https://www.facebook.com/events/1233476073522896/

 А ето и пълната програма, която започва в 16 ч.:

Традиционно Астрономическата обсерватория на СУ “Св. Климент Охридски” се включва в световния ден на астрономията с разнообразна програма за малки и големи:

 • Наблюдения на Слънцето между 16 и 17 ч., и на Сатурн, Луната и други обекти след 19:30 ч. с няколко телескопа (при ясно небе)
 • Демонстрации на Слънчев и изкуствен спектър
 • Представяне на „Космическата академия за деца“ в двора на обсерваторията (от 16 до 18ч.) Автор е Тихомир Димитров, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“
 • Вкусен макет на Слънчевата система. Ако смалим планетите от Слънчевата система около 500 милиона пъти, то те биха били с размерите на добре познати ни плодове. Вижте кои са те!
 • Изложба в двора – 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи. Изложбата е изработена по случай Международната година на астрономията – 2009, с основен инициатор – Астрономическа асоциация – София.
 • „50 години от стъпването на Луната“ – презентация-филм, изготвена от Десислава Антонова, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“
 • Разглеждане на обсерваторията и най-стария телескоп на постоянен фундамент в България.
 • Попитай астронома! Ако имате въпроси, свързани с астрономия и астрофизика, попитайте ни!

Кратки лекции на достъпен език (Начало на лекционната програма – 17:00 ч.):

 1. Астрономическата обсерватория на СУ – история
 2. Странното магнитно поле на Меркурий
 3. Къде се раждат звездите?
 4. Тъмната Вселена
 5. Произходът на елементите
 6. Звездите в края на живота си
 7. Познавате ли Слънчевата система? (викторина с награди)