EnteR

На 3 ноември в Кръжока по астрономия Пенчо Маркишки ще ни разкаже за астрономическите явления

На 3 ноември в Кръжока по астрономия Пенчо Маркишки ще ни разкаже за астрономическите явления

На 3 ноември Кръжокът по астрономия ще се проведе в Астрономическа обсерватория в Борисовата градина. Лектор ще бъде астрофизикът Пенчо Маркишки, който ще ни разкаже повече за всекидневните и ежегодните астрономически явления. Той е автор на много публикации в национални и чужди научнопопулярни издания, посветени на астрономията, астрофотографията и оптиката. В допълнение при ясно небе ще има страхотни наблюдения с телескоп. За това не пропускайте този четвъртък от 19:30 ч. в Астрономическа обсерватория в Борисовата градина – входът е свободен.

Всекидневно и ежегодно ставаме свидетели на редица астрономически явления свързани със Слънцето и с Луната, с настъпването на деня и нощта, на равноденствията и слънцестоенетата. Понякога те ангажират вниманието ни за кратко, но за повечето от нас това са обичайни и дори тривиални събития, над които не сме склонни да разсъждаваме дълго. Има обаче интересни дефиниции за тези явления, познаването на които е не само въпрос на любопитство, но може да бъде и практически полезно.

Интересът на Пенчо Маркишки към астрономията датира от ранните му ученически години и става причина да започне да практикува фотография и астрофотография като хоби. Неговата първа професия „Контролно-измервателни прибори и автоматика“ му помага в конструирането на оптични прибори и така се появяват първите негови стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Пенчо Маркишки е автор на много публикации в национални и чужди научнопопулярни издания, посветени на астрономията, астрофотографията и оптиката. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. По-късно постъпва на работа и в катедра „Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  • 03 ноември 2022 г., 19:30 ч., Астрономическа обсерватория
  • Наблюдения с телескоп, при ясно небе
  • ВСЕКИДНЕВНИ И ЕЖЕГОДНИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ЯВЛЕНИЯ
  • Пенчо Маркишки, катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ; ИА с НАО, БАН

На 3 ноември в Кръжока по астрономия Пенчо Маркишки ще ни разкаже за астрономическите явления