Наука

На 29 ноември 1803 г. е роден Кристиан Доплер – откривател на Доплеровия ефект (видео)

На 29 ноември 1803 г. е роден Кристиан Доплер – откривателя на Доплеровия ефект (видео)

Днес се навършват 218 години от рождението на Кристиан Доплер. Той е математик и физик, който е най-известен с това, че описва ефекта на промяната на честотата на вълните при движещ се източник спрямо неподвижен наблюдател. Или с други думи – Доплеров ефект.

Кристиан Доплер е роден 29 ноември 1803 г. в Залцбург, Австрия в семейството на каменоделец. Завършва гимназия, след което учи астрономия и математика във Виена и Залцбург. През 1841 г. започва работа в Пражката политехника, където е назначен за професор по физика и астрономия.

Само година след назначаването си Доплер публикува най-важния си труд „Über das farbige Licht der Doppelsterne und einiger anderer Gestirne des Himmels“ (За цвета на светлината на двойните звезди и някои други звезди на небето).

В този труд Доплер развива теорията за своя закон, станал по-късно известен като Доплеров ефект, според който честотата на светлинна вълна зависи от относителната скорост на източника на тази вълна и наблюдателя.

Самият Доплер се опитва да обясни чрез този ефект цвета на някои двойни звезди. Доплеровият ефект за звукови вълни е бил експериментално проверен през 1845 г. от Балот.

За времето, прекарано в Прага, публикува над 50 статии по математика, физика и астрономия. През 1847 г. напуска Прага и бива назначен за професор в Минната академия в Шемниц (днес Банска Шемница, Словакия), а през 1849 г. отива във Виена[1].

Научната дейност на Доплер в Прага е за кратко прекъсната от революционните събития от 1848 г., което го принудило да се премести във Виена, и през 1850 г. е назначен за ръководител на Института по експериментална физика на Виенския университет. По това време Доплер и Франц Унгер оказват силно влияние върху младия студент от Виенския университет Грегор Мендел, днес известен като „баща на генетиката“.

Доплер умира във Венеция на 17 март 1853 г. на 49-годишна възраст от белодробно заболяване.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!