EnteR Наука

На 27 януари ще се гмурнем в света на теремина в новия сезон на „Наука на борда“ в Абордаж

На 27 януари ще се гмурнем в света на теремина в новия сезон на „Наука на борда“ в Абордаж

Какво е общото между Шелдън Купър и музиката? Това ще разберем от първото за този сезон издание на „Наука на борда“. На 27 януари в клуб „Абордаж“ ще се гмурнем в една много специална лекция, последвана от музикално-литературен спектакъл. Лектор ще бъде един от тримата в България изпълнители на теремин (терменвокс) – електронен музикален инструмент, който се контролира без физически допир от страна на музиканта. Това е Адриана Бенова, докторант в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Тя ще ни разкаже за „въздушния звук” на теремина – какво представлява този любопитен инструмент, каква е неговата история и приложение. А след теоритичната част и въпросите започва демонстрацията. Ще се насладим на изпълнение на Адриана на теремин. Но това не е всичко – в края на вечерта, звуците на теремина ще акомпанират четене на един от емблематичните разкази на литературния гигант Рей Бредбъри, на тъмно. Ще имате възможност да се потопите в магичната атмосфера на аудио-спектакъла “Гласът на Сирената”!

От дете Адриана Бенова се занимава с музика и още през 1995 г. вече прави първите си опити в композирането, вдъхновена от електронната музикална сцена и великите филмови композитори. Тя е дипломиран бакалавър „Поп и джаз пеене” в джаз факултета на Национална Музикална Академия “Панчо Владигеров” и магистър „Педагогика на обучението по музика”. Понастоящем тя е преподавател и докторант в Академията. Освен певица с дългогодишен опит на родната клубна сцена, както и извън България, Адриана е и инструменталист – пиано, синтезатори, саксофон, и, разбира се, теремин; има изяви и като DJ.

Вход за лекцията: свободен.

На 27 януари ще се гмурнем в света на теремина в новия сезон на „Наука на борда“ в Абордаж

Запазете своя безплатен билет за събитието от тук!