Наука

На 27 май SpaceX ще пише история, като изстреля астронавти към МКС с кораба Crew Dragon (видео)

На 27 май SpaceX ще пише история, като изстреля астронавти към МКС с кораба Crew Dragon (видео)

Ако метеорологичните условия го позволят, на 27 май 2020 година SpaceX ще влезе в историята, изстрелвайки първите астронавти с ракетата Falcon 9 и космическия кораб Crew Dragon до МКС. Това ще е първата пилотирана мисия на частна компания от територията на САЩ, която ще изпрати в Космоса Дъглас Хърли и Робърт Бенкен от НАСА. Така 9 години след края на ерата на космическите совалки, американската космонавтика отново ще може да изстрелва хора и да се завърне към плановете за Луната и Марс.

Crew Dragon е първият космически кораб, създаден от частна компания, който ще превозва астронавти в пилотирани мисии до МКС. Компанията SpaceX на Илън Мъск измина дълъг път до този важен момент. През 2010 година SpaceX изпрати първия си безпилотен товарен космически кораб Dragon до МКС. От тогава компанията е изпълнила десетки успешни карго мисии. Ракетата носител Falcon 9 и днес направи поредното си успешно прибиране на Земята и ще може отново да се използва за следващи мисии.

Полетът на 27 май е наречен Crew Dragon Demo-2 и ще бъде втори на Crew Dragon до МКС. Първата капсула Crew Dragon достигна в безпилотен тестов полет, наречен Demo-1, до орбиталната лаборатория през март 2019 г. Ако всичко с Demo-2 мине добре, SpaceX може да започне подготовка за изпълнение на договора за 2,6 милиарда долара, подписан с НАСА през 2014 г. (Товарната версия на Dragon вече е осъществила около 20 роботизирани полети за карго доставки до МКС по друг договор.)

За историческия момент НАСА и SpaceX са направили няколко много интригуващи видеа от площадката за изстрелване, от завода за производство на капсулата Crew Dragon, от тренировката на астронавтите, както и реалистични тренировъчни мисии за скачване с МКС.

https://iss-sim.spacex.com/

Повече информация може да намерите в сайта на НАСА за виртуални гости на изстрелването тук:

https://www.nasa.gov/specials/virtual-guest/index.html

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!