EnteR

На 26 януари Ratio online представя проф. Мартин Хендри, който ще ни разкаже за LIGO и гравитационните вълни

На 26 януари Ratio online представя проф. Мартин Хендри, който ще ни разкаже за LIGO и гравитационните вълни

На 26 януари, вторник, Ratio online ще ни „потопи“ в гравитационните вълни. Лектор на събитието е Мартин Хендри, който е професор по гравитационна астрофизика и космология в Университета в Глазгоу. Той е старши член на LIGO Scientific Collaboration и ще ни поведе на обиколка през първите пет години на астрономията с доказани гравитационни вълни. Ще научим повече за впечатляващата гама от научни открития до момента и забележителната технология, която е направила тези открития възможни.

Ratio presents: Gravitational waves започва в 20 ч. на 26 януари онлайн в каналите на Ratio – YouTube и Facebook, като събитието ще се проведе изцяло на английски.

През септември 2015 г. LIGO Scientific Collaboration и Virgo Collaboration направиха първото по рода си директно откриване на гравитационни вълни, причинени от сблъсъка на две черни дупки на повече от милиард светлинни години. Наблюдавано е от двойните LIGO лазерни интерферометри в САЩ, най-чувствителните научни инструменти, създавани някога.

Откритието доведе до присъждането на Нобелова награда за физика за 2017 г., но това беше само началото. Тъй като LIGO и Virgo отвориха изцяло нов прозорец към Вселената, броят на засечените гравитационни вълни се увеличи до 50 само за пет години. Наскоро публикуваният каталог на тези събития води до нови вълнуващи открития в астрофизиката, фундаменталната физика и космологията. А най-хубавото е, че предстоят още много повече открития през следващите няколко години, тъй като глобалната мрежа от наземни детектори става още по-чувствителна и се разширява, за да включва детекторите KAGRA и LIGO India.

Повече за събитието ще намерите тук:

https://www.facebook.com/events/2841789282756492

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!