EnteR Наука Образование

На 26 юли България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция

На 26 юли България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция

„Ало, Космос! Говори България!“ На 26 юли 2021 година България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Чрез нея ученици от цялата страна и Европа ще имат възможността да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА. Това включване е част от еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19 години.

Събитието се организира от Посолство на САЩ в България, Атлантическият Клуб в България, София Тех Парк, ТехноМеджикЛенд, Американският Колеж в София, Атлантическия Клъстер STEM & Space Downlink, Физическият факултет на СУ, както и още от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата.

Организаторите обявиха, че „целта на проекта е да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволявайки на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса.“

Регистрацията за събитието ще започне на 1 юли 2021. Като конкурсът за въпроси ще се проведе в периода между 21 юни и 2 юли 2021. Повече информация за условията и наградите може да намерите тук.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!