НАСА праща InSight да търси марсотресения и да се рови в историята на Марс
Наука

На 26 ноември InSight ще кацне на Марс, за да се рови из историята на Червената планета

В края на месеца на Марс ще кацне апарат който ще се рови из историята на планета и ще търси… марсотресения. Мисията InSight е първата до Червената планета за последните 6 години. По график апаратът трябва да докосне повърхността около 22 ч. българско време на 26 ноември. НАСА предвижда да отразява на живо кацането чрез своите медийни канали – телевизия, интернет портал и профилите си в социалните мрежи.

Изстрелването на InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) беше направено успешно на 5 май. Това беше първото изстрелване на междупланетна мисия от Западния бряг на САЩ, което беше извършено с ракетата Atlas V.

Това е първата мисия до Марс от 2012-а насам и НАСА възлага големи надежди на нея. InSight ще бъде малка лаборатория, но с много задачи за вършене с уредите си. Най-историческият момент е, че това ще е първото вътрешно проучване на Марс за последните 4,5 млрд. години или с други думи от както съществува планетата.

Чрез неподвижния апарат учените ще изследват кората на планета, мантията и ядрото. InSight ще мери пулса на планетата, температурата й, ще се рови в историята и в състава й. И най-вече ще се опита да разбере съществуват ли марсотресения. Колкото и уреди човечеството да е изпращало до Марс, никога не сме хванали дали има трусове на повърхността. Дори и при екипирането на марсоходите със сеизмографи… резултатът е безсмислен. Проблемът е бил, че уредите досега са засичали движението на роувъра и вятъра, който го е клатушкал. Нито един не е бил застопорен за повърхността.

Трите научни инструмента на InSight са:

SEIS – сеизмометър

НАСА праща InSight да търси марсотресения и да се рови в историята на МарсSEIS ще усеща сеизмичните вълни на повърхността на Марс. Ще усеща падащите метеорити, които въздействат на повърхността, движенията на магмата на голяма дълбочина, която може да предизвиква марсотресения. С този уред ще се даде отговор за температурата, налягането и състава при формирането на скалистите планети.

 

HP3 – сонда за топлинния поток

НАСА праща InSight да търси марсотресения и да се рови в историята на МарсHP3 ще е първото дълбоко проучване на чужда планетата. Сондата ще се опита да разбере колко топлина все още отделя Марс. Наблюденията й може да ни дадат информация дали Земята и Марс са направени от едни и същи елементи под повърхността. Още по-хубавото е проследяването на еволюцията на планетата.

 

RISE – радио научен експеримент

НАСА праща InSight да търси марсотресения и да се рови в историята на МарсRISE ще следи и най-малките промени в местоположението на InSight, за да засече много точно как Марс се движи по своята орбита. Така ще се разбере на каква дълбочина ядрото на планетат става твърдо и дали други елементи освен желязо присъстват.

Всички уреди на борда на InSight са впрегнати да погледнат в миналото, когато са се формирали скалистите планети и Слънчевата ни система.

InSight е неподвижен и за това ще си има помощници, за да изпълнява задачите си:

IDA – роботизирана ръка

Instrument Deployment Arm (IDA) е роботизираната ръка на неподвижния изследовател. С нейна помощ ще бъдат разположени уредите около InSight. Тя е дълга 2,4 метра и си има рамо, лакът и китки с четири мотора. IDA ще вкара сондата за топлинния поток на 5 метра дълбочина. (за историята да повторим – това е първият човешки уред толкова на дълбоко на чужда планета!)

Камери

InSight ще вижда с помощта на две камери. Едната ще е върху роботизираната ръка, а втората в основата на апарата. Тази на IDA ще прави 3D огледи и ще помага за правилното разположение на уредите. Другата пък ще бъде тип ръбешко око и ще следи какво се случна на работната повърхност около InSight. Двете камери ще бъдат с резолюция 1024×1024 пиксела.