Образование

На 25 юни започва българското издание на международния фестивал „Наука на сцената“

На 23 април ще се проведе уебинар за STEM учители, които ще участват в „Наука на сцената 8“

От 25 до 27 юни в Севлиево ще се проведе осмото издание на Националния фестивал „Наука на сцената“. Това е подборен кръг за участието на България в международната изява Science on Stage през 2022 г. в Чехия. Основната цел на фестивала е да повиши нивото на преподаване на естествените науки – физика и астрономия, химия, биология, математика и информационни технологии (STEM), чрез метода „От учители – за учители”. За това „Наука на сцената“ дава възможност на учителите по STEM да обменят идеи, опит, преподавателски подходи и да популяризират съвременните научни постижения.

На европейския фестивал „Наука на сцената“ всяка страна се представя от собствена делегация на преподаватели по STEM дисциплините. България участва в Европейската мрежа и програма „Наука на сцената” още от самото ѝ създаване като „Физика на сцената”. По тази причина основните организатори на всички национални и участието ни в международните фестивали са Съюзът на физиците в България и Министерство на образованието и науката.

Осмото издание на националния фестивал „Наука на сцената“, което е и подборен кръг за участието на България в едноименната международна изява, ще се проведе от 25-27.06.2021 г. в Севлиево.

Организатори на събитието са Национален (НОК) и Местен организационен комитет, а съорганизатори са Министерство на образованието и науката и фондация „Еврика“ в партньорство с българския развоен център на технологичния гигант SAP и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), всички подчинени на идеята за развитие на образованието в България. Разчитаме и на съдействието и подкрепата на Съюзите на физиците, химиците, биолозите, математиците и учените в България.

Най-добрите проекти се класират от Национално жури, състоящо се от учени и преподаватели от висшите и средните училища. Определените от Международния организационен комитет критерии за класиране, на които идеалният проект за Международния фестивал „Наука на сцената“ трябва да отговаря, са:

  • Да провокира сред учениците интерес към научните дисциплини.
  • Да е свързан с всекидневния живот.
  • Да има постоянен и стабилен ефект.
  • Да е осъществим във всекидневната научна среда и да изисква разумни разходи за осъществяването си.
  • Да се основава на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!