Наука Олимпийци

На 25 октомври гледайте водещи учени с интересни онлайн лекции в подкрепа на олимпийците ни по природни науки

Science Bricks

Кои са най-новите географски открития и как са направени? Какво е орбитална динамика? Какви са атмосферите на планетите в Слънчевата система? Колко е елементарна елементарната физиката? Как българските гимназисти печелят медали от най-престижните състезания по природни науки в света? Отговорите ще научите тази неделя (25 октомври) от 11 часа в онлайн научно-популярното събитие „Science Bricks 2: Наука с кауза“. Събитието е безплатно, но има дарителски билети, които на 100% отиват в подкрепа на подготовката на българските олимпийци по природни науки. Цените им започват от 5 лева, като има и Супер дарителски билети за 30 и за 50 лева.

За това не пропускайте на 25 октомври онлайн в MediaBricks.bg и каналите ни в YouTube и Facebook, където ще видите прекрасни лекции на разбираем език от географите д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев, физика Стоил Иванов, астрофизика Никола Каравасилев и химиците Наско Стаменов и Златина Димитрова със зрелищни химични демонстрации. Към това ще добавим и вдъхновяваща среща с част от олимпийците ни по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧОУ Izzi Science for Kids.

Пълна информация за събитието и лекторите ще намерите тук – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

Facebook – https://www.facebook.com/events/465804477429554/

Билети – https://epaygo.bg/2816679563

Вижте лекторите и програмата:

  1. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

Д-р Евгения Сарафова е част от престижната селекция за млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016-а. Тя е преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания. През 2017 г. е номинирана за „Жена на годината“ в категория „Интернет“. Тя е и един от лекторите във второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Д-р Димитър Желев е сред най-любимите млади учители по география на много ученици и студенти. Той е преподавател в Софийски университет, учител в ЧНУ Izzi Science for Kids и финалист в конкурса за говорене за наука на човешки език – FameLab. Димитър се занимава с образование и комуникация на науката от 2011 година.

  1. Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

Стоил Иванов е физик завършил магистратура Аерокосмическо инженерство и комуникации в СУ. Той вече е и един от преподавателите на същата магистърска програма, където запознава студентите именно с орбиталната динамика и проектирането на орбити. От 2018 година е докторант към Физически факултет на СУ и е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“. Стоил е и съосновател на „Инициатива САТ-1“, стремяща се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта.

  1. Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

  1. „Колко е елементарна физиката?“ с Никола Каравасилев

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

  1. За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Програма за 25 октомври онлайн в сайта MediaBricks.bg и каналите ни в YouTube и Facebook:

11:00 – Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

12:00  – Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

14:00 – Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“

15:00 – Никола Каравасилев -„Колко е елементарна физиката?“

16:00 – Български олимпийци – Как се печелят медали от най-силните международни състезания по природни науки?

Събитието е безплатно и ще се излъчи в онлайн каналите на сайта. Тъй като целта на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ е да популяризира науката и да подкрепи гимназистите ни, които представят България на международните състезания по природни науки, има ДАРИТЕЛСКИ БИЛЕТИ, които всеки може да закупи онлайн. Те не са задължителни, за да гледате лекциите, но са 100% в подкрепа на подготовката на българските олимпийци. Цените им започват от 5 лева, като има и Супер дарителски билети за 30 и за 50 лева, а всеки може да купи колкото броя реши.