EnteR Наука

На 25 ноември български млад учен ще участва в световния финал на FameLab

На 25 ноември български млад учен ще участва в световния финал на FameLab

Този четвъртък, 25 ноември, от 18 ч. (бълг. време) онлайн ще се проведе световният финал на състезанието за комуникатори на науката FameLab. След оспорван полуфинал миналата седмица, българският млад учен Божидар Стефанов се класира сред най-добрите 10 в света и ще участва на големия финал. За това не пропускайте да го гледате на живо, като освен журито за финалистите ще може да гласува и публиката, като избере своите топ 3 представяния. Излъчването на финала ще бъде в канала в YouTube на FameLab – https://www.youtube.com/user/famelab

В рамките на три минути всеки от финалистите ще се опита да впечатли журито и публиката с история с научни факти, процеси и изследвания. С други думи участниците ще ни обяснят някоя сложна научна тема по разбираем и атрактивен начин и то за 180 секунди! FameLab е създаден през 2005 г. от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство и за 15 години бързо се разраства до най-големия международен конкурс за комуникация на наука. Британски съвет е партньорът, чрез чиято мрежа конкурсът се провежда в много страни по целия свят и до момента участие в него са взели над 7000 млади учени, а България се включва в конкурса още от първата му международна година – 2007.

Божидар Стефанов се класира за световните полуфинали след като спечели българското издание на конкурса тази година по време на Софийския фестивал на науката.