Наука

На 24 септември астероид безопасно ще премине само на 28 000 км от Земята (видео)

На 24 септември астероид безопасно ще премине само на 28 000 км от Земята (видео)

Този четвъртък, 24 септември, астероидът 2020 SW ще премине много близо до Земята – само на 28 000 км. Това е 14 пъти по-близо от Луната и по-малко от разстоянието до геостационарните сателити. За това гравитацията на планетата ни ще му промени траекторията и скоростта. Астероидът е с размери между 4,5 и 10 метра в диаметър и според Center for Near Earth Object Studies към НАСА не се очаква да навлезе в атмосферата ни. Той е забелязан за първи път преди 5 дни – на 18 септември и се движи с 27,900 км/ч.

Според първоначалното наблюдение астероидът обикаля Слънцето на всеки 372 дни. Предполага се, че в най-близката си точка в четвъртък над нас 2020 SW ще премине над Австралия и Нова Зеландия. Астероидът принадлежи към групата на Аполоните, чиито орбити пресичат тази на Земята. Само за този август астероиди от Аполоните са се приближили 80 пъти до Земята.

Астероидът няма да може да се наблюдава с просто око, но за феновете на астрономията, разполагащи с телескопи има вариант да го видят. Той ще изглежда като „звезда“, която се движи много бавно. За това насочете телескопа към правилната позиция в правилното време (тук може да научите повече за това как точно да го наблюдавате) и внимателно наблюдавате разположението на звездите. Ако в рамките на 5 минути някоя „звезда“ се е изместила спрямо останалите – честито. Това не е звезда, а вие сте намерили астероида 2020 SW.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!