EnteR Наука

На 23 септември д-р Трифон Трифонов ще ни разкаже за съвременните методи за откриване на екзопланети

На 23 септември д-р Трифон Трифонов ще ни разкаже за съвременните методи за откриване на екзопланети

На 23 септември, четвъртък, в Обсерваторията на СУ в Борисовата градина д-р Трифон Трифонов ще ни разкаже повече за съвременните методи за откриване на екзопланети. Тази седмица в Кръжока по астрономия гостува възпитаникът на катедра „Астрономия“ към СУ, който в момента е учен в катедра „Плането- и звездообразуване“ към Института „Макс Планк“ в Хайделберг. Д-р Трифонов е сред най-успешните световни учени, занимаващи се с търсенето и изследването на екзопланети. Не пропускайте да се срещнете на живо в 19 часа в двора на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, като входът е безплатен.

Сред най-забележимите успехи на д-р Трифон Трифонов е откритието на близката „свръхземя“ Gliese 486b (публикация в Nature) и разработването на специализиран софтуер за търсене на екзопланети (The Exo-Striker). Отличен е с престижната награда за млади учени в областта на математиката и природните науки за 2020 г. на Гьотингенската академия на науките.

За търсенето на екзопланети се използват различни методи. Някои от най-успешните са пасажния метод и метода на лъчевите звездни скорости, които индиректно се използват за анализ на планетните орбити и физически характеристики. Работещият в момента космически телескоп TESS дава своя значителен принос в откриването и изследването на извънслънчеви планети. Д-р Трифонов ще разкрие някои детайли „от кухнята“ за забележителни планети, открити с телескопа TESS, както и някои удивителни мултипланетни системи. Ще бъдат засегнати статистическите и физическите характеристики на откритите планети и дали те помагат за разбирането на произхода и еволюцията на Слънчевата система.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!