EnteR

На 23 септември в Пловдив палеонтологът Владимир Николов ще ни разкаже за динозаврите, властвали на Земята

На 23 септември в Пловдив палеонтологът Владимир Николов ще ни разкаже за динозаврите, властвали на Земята

На 23 септември в лятно кино „Орфей“ в Пловдив, Ratio организира „пътуване във времето“. Ще се върнем милиони години назад, за да научим как динозаврите са властвали на Земята. Пътеводител в това научно приключение ще е палеонтологът Владимир Николов, който ще ни разкрие едни от най-интересните факти за тяхното съществуване. Събитието „Ratio в Пловдив: Когато динозаврите властваха на Земята“ е с вход свободен и на него ще разберем доколко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалният „Джурасик парк“?

На 23 септември в Пловдив палеонтологът Владимир Николов ще ни разкаже за динозаврите, властвали на Земята

През по-голямата част от съществуването си динозаврите доминират животинския свят. Дори сега те са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди. Какво знаем за тях? Коя е истинската причина за тяхното изчезване?

С помощта на палеонтолога Владимир Николов ще успеем да разплетем и „разкопаем“ серия загадки, които крият тези същества, живели преди повече от 240 милиона години.

Били ли са обречени на успех от самата си поява или е трябвало да изстрадат възкачването си на трона?

Кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката?

Какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода креда?

Защо не са успели да оцелеят, докато други, далеч по-невзрачни на пръв поглед животни, са оцелели?

Присъединете се към нас на едно пътуване към времената, когато динозаврите властваха над Земята!

Владимир Николов е магистър по геология и палеонтология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е редовен докторант в Национален природонаучен музей при БАН. Занимава се с изучаване на костната хистология на фосилни гръбначни животни открити България и участва активно в проучването на динозавровото находище открито край град Трън. Заедно със свои колеги описва третата находка на нептичи динозавър в страната.

Освен палеонтолог Владимир е и палеоилюстратор, т.е. художник, който се занимава с изработването на научно-обосновани художествени реконструкции на древни животни и средата, която са обитавали. Рисува основно динозаври и други мезозойски влечуги. Негови творби са отпечатвани на страниците на учебници, книги и списания. Илюстрира детската книгата „Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology” и е автор на корицата на българското издание на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на Стийв Брусати.

Носител е на докторантската стипендия на фондация Карол Знание за 2020 година, а изследванията му в Трънско са подкрепени от палеонтологичната организация The Jurassic Foundation.