EnteR Наука

На 22 май в Пловдив Ratio представя д-р Владимир Божилов и науката за свръхмасивните черни дупки

На 22 май в Пловдив Ratio представя д-р Владимир Божилов и науката за свръхмасивните черни дупки

В сърцето на всяка галактика, включително и на нашия Млечен път, дебне свръхмасивна черна дупка. За тях ще разкаже д-р Владимир Божилов на 22 май в Пловдив на събитието „Ratio представя: Тайните в сърцата на галактиките“. Входът е свободен, а посетителите ще научат повече за това космическо чудовище, което с лекота би събрало в себе си милиони Слънца. Понякога чудовището огладнява и тогава галактиката може да се превърне в обект, изхвърлящ колосални количества енергия. Добре дошли в света на квазарите и блазарите!

Науката открива тези обекти, наречени активни галактични ядра, преди малко повече от 50 години. Ала разкриването на цялата история за тяхната еволюция, механизъм на лъчение и класификация отнемат десетилетия. Дори днес учените активно продължават да ги изследват. Българските специалисти също не правят изключение, а отговорите, които търсят дават представа за развитието на цялата Вселена и нейното минало.

Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на СУ, активен комуникатор на науката и лектор в планетариума на Детски научен център „Музейко“. В периода 2012-2018 г. е бил научен, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

На 22 май в Пловдив Ratio представя д-р Владимир Божилов и науката за свръхмасивните черни дупки

Д-р Божилов е активен популяризатор на науката и редовен лектор на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Спечелва второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания, където разказва на достъпен език най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на книгата „Живот и Вселена“ и автор на повече от 30 научни и над 70 научнопопулярни публикации. От февруари 2017 г. е Национално контактно лице по Програма Хоризонт 2020, а от есента на миналата година е експерт „Връзки с обществеността“ във Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

„Ratio представя: Тайните в сърцата на галактиките“  ще се проведе на 22 май от 19:00 часа в клуб „VOID“ в Пловдив. Събитието се организира от организацията за популярна наука Ratio.

Входът е свободен, а повече за събитието можете да научите на сайта на Ratio.