Наука

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

Тази година в утрото на първия ден от астрономическото лято ще имаме възможност да видим частично слънчево затъмнение от България . На 21 юни (неделя) Луната ще започне да закрива Слънцето в 8:04 часа (за София). Моментът на максимално покритие ще бъде в 8:38 ч., а краят на затъмнението в 9:08 ч. За MediaBricks.bg астрофизикът Никола Каравасилев обясни, че максималната фаза на слънчевото затъмнение ще е около 12% за София и с няколко процента повече за градовете, които се намират в южната и източната част на страната. Над северна Индия затъмнението ще се вижда най-добре и там Луната ще закрие около 99% от диска на Слънцето.

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

Затъмнението, което ще наблюдаваме на 21 юни няма да може да се наблюдава като пълно в нито една точка от Земята. На тази дата, за земния наблюдател, Луната ще изглежда малко по-малка от Слънцето. Затова в някои части на света ще се види как целият й тъмен диск навлиза изцяло в светлия диск на Слънцето и около нея ще остане видим светъл пръстен. Това е причината този вид затъмнения да се наричат пръстеновидни.

Те се наблюдават обикновено през зимните за нашето полукълбо месеци, когато Земята е сравнително близо до Слънцето (близко е до перихелия на своята орбита) и то ни изглежда малко по-голямо от средното. На 21 юни обаче, макар нашата планета да съвсем близо до афелия си (най-далечната точка по орбитата) и Слънцето да има сравнително малък видим размер, то Луната ще бъде малко по-малка от него.

Ивицата от която затъмнението ще може да се наблюдава като пръстеновидно преминава последователно през Конго, Судан, Етиопия, а след това южните части на Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Пакистан, северна Индия, Китай и Тайван. Затъмнението ще приключи в западната част на Тихия океан. Точката от която явлението ще се вижда най-добре се намира в северна Индия, близо до границата с Китай и Непал. Там, по време на максималната фаза Луната ще покрие около 99% от слънчевия диск.

Като частично затъмнението ще се наблюдава от цяла източна Африка, почти цяла Азия (без северните части на Русия), малайския архипелаг и източна Европа.

Съветваме нашите читатели да наблюдават затъмнението с подходящи за целта очила! Те са снабдени с фолио, което поглъща светлината от Слънцето до степен, при която е безопасно то да се наблюдава с око. В никакъв случай не трябва да се използват други средства, които не са специално изработени за целта!

Нека си пожелаем ясно небе!

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!