EnteR Наука

На 21 септември д-р Трифон Трифонов ще ни поведе на лов за екзопланети с Ratio

На лов за екзопланети

Защо е трудно откриването на подобни на Земята скалисти планети, въпреки, че те са по-разпространени? Как новите методи като пасажни и Доплерови наблюдения помагат на астрономите днес? Какво ни разкрива “гравитационният танц” на мултипланетните системи за еволюцията на планетите? На всички тези въпроси ще ни отговори д-р Трифон Трифонов от Институтът по астрономия „Макс Планк“ в събитието на „Ratio представя: На лов за екзопланети“. То ще се проведе на 21 септември в Кино Кабана, а входът е свободен. Там ще разгледаме и някои забележителни скалисти планети, открити с телескопа TESS, както и удивителни мултипланетни системи, чиито орбити са “заключени” в орбитален резонанс, както и планетни системи в двойни звездни системи.

Вселената е много голямо място – но доскоро не знаехме точно колко населена с други планети е тя. През последните три деситилетия ловът за екзполанети е едно от най-значимите постижения на астрономията. Днес потвърдените екзопланетни системи са около 4800, като приблизително 800 от тях са в мултипланетни системи с повече от една екзопланета около звездата.

Голяма част от тях, обаче, са значително по-масивни от Земята, а основен приоритет на астрономите е да намерим подобна на Земята планета, на която да има условия за живот. Как новите технологии помагат за лова на скалисти екзопланети и докъде сме стигнали в търсенето? Как астрономическите наблюдения ни помагат да разберем повече за масата, орбитата и физически характеристики на екзопланетите?

Д-р Трифон Трифонов работи в Департамента по Планетo и Звездо Образуване към Института за Астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия. Занимава се с откриването и характеризирането на извънслънчеви планетни системи (екзопланети) с помоща на ултра-прецизна Доплерова спектроскопия и е експерт по планетарна динамика. Откривател е на няколко мулти-планетни системи и е основен сътрудник в откриването на екзопланети около различен тип звезди: червени джуджета, жълти джуджета (слънчев тип) и червени гиганти. Има основен научен принос в изучаването на планетарната динамика на планетни системи в двойни звездни системи и формирането и еволюцията на резонансни мултипланетни системи.