На 21 март ще научим повече за наблюденията във високите енергии от астронома Милен Минев
EnteR Наука

На 21 март ще научим повече за наблюденията във високите енергии от астронома Милен Минев

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Не пропускайте лекцията на астронома Милен Минев в Кръжока по астрономия, който от първо лице ще ни разкаже за работата на двата 17-метрови телескопа MAGIC, които в продължение на 15 години съзерцават непрестанно нощното небе в търсене отговорите на неразгадани въпроси за Вселената. Кръжокът се организира от катедра Астрономия и  този четвъртък 21 март от 19:30 ч. във Физическия факултет ще научим какво сме открили с помощта на MAGIC телескопа.

Милен Минев е докторант по астрономия при доц. Евгени Овчаров в Катедра Астрономия към ФзФ към СУ. Той е оператор на двата 17-метрови телескопа MAGIC и е един от българските учени участвали в екипа успял през 2017 година да засече източника на високоенергийно неутрино от обект извън нашата галактика. Милен има богат опит с телескопа в САО Плана, 2-метровия и Шмид телескопите в НАО Рожен. В Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН от години се занимава и с най-високоенергетичното излъчване на далечни обекти. Ежегодно дава дежурства на телескопите MAGIC като оператор, а от тази година е повишен в ръководител наблюдения. Наскоро се завърна от едномесечно дежурство в обсерваторията Roque de los Muchachos на Канарските острови.

Всички звезди, галактики и мъглявини, които наблюдаваме на нощното небе излъчват предимно във видимата област от електромагнитния спектър. Но има обекти, чието излъчване е във високите енергии и остават невидими за оптичните телескопи. С изследването на космическите гама-лъчи са се заели двата Черенкови телескопа MAGIC. В продължение на 15 години те съзерцават непрестанно нощното небе в търсене отговорите на неразгадани въпроси за Вселената и надграждане на вече натрупаното познание. В тази лекция Милен Минев ще разкаже за досегашните постижения на MAGIC, връзката между гама-лъчите, гравитационните вълни и неутриното и какво е бъдещето на гама-астрономията.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!