Наука

На 21 декември ще наблюдаваме рядко сближаване на Юпитер и Сатурн (видео)

На 21 декември ще наблюдаваме рекордно рядко сближаване на Юпитер и Сатурн (видео)

На 21 декември вечерта ще видим едно рядко небесно явление – двете най-големи планети от Слънчевата система, Юпитер и Сатурн, ще се сближат видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги видяло като два отделни обекта. Двете планети се сближават на всеки 20 години, но този път ще станем свидетели на едно от най-големите, защото ъгловото отстояние между тях ще бъде едва 6 дъгови минути или 0.1°. Последните почти толкова близки съединения на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г., поясняват от Института по астрономия към БАН. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, в това число и България, попада в най-добрата зона за наблюдение (за нас това приближаване ще бъде най-голямо).

В действителност сближаването или „сливането“ ще се случи само видимо за нас на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга.

На 21 декември ще наблюдаваме рекордно рядко сближаване на Юпитер и Сатурн (видео)

На 21 декември 2020 г. Слънцето в София ще залезе в 16:56 и около 30 минути след това ще забележим светлината на двете планети. Краят на съединението за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила (в 19:17 за София).

Вечерта на 21 декември двете планети ще могат да се наблюдават заедно в окуляра на телескоп с голямо увеличение (400 пъти или повече). По време на съединението Юпитер ще бъде с яркост –2 mag и с ъглов диаметър 33.2″, а Сатурн – с яркост 0.6 mag и с ъглов диаметър 15.4″. Наблюдението на явлението обаче ще бъде затруднено – то ще бъде видимо ниско над югозападния хоризонт, в гаснещото сияние след залез слънце. На 21 декември за София Слънцето ще залезе в 16h 56m, а двете планети – в 19h 17m. Около 1 час и 15 минути след залеза на Слънцето, когато небето ще е вече достатъчно тъмно (около 18h 110m), за наблюдател от София Юпитер и Сатурн ще бъдат на височина 10° над хоризонта. Предвид това, наблюдателите трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югозапад. Използването на бинокъл ще помогне двете планети да бъдат открити по-рано в полумрака. Същата вечер Луната ще бъде във фаза първа четвърт, в източната част на съзвездието Водолей.

На 21 декември ще наблюдаваме рекордно рядко сближаване на Юпитер и Сатурн (видео)

Юпитер и Сатурн с по-ярките си спътници, така както ще изглеждат на 21 декември в 18h 10m през телескоп с голямо увеличение и поле 9′. Тогава двете планети ще бъдат на ъглово отстояние 06′ 09″ една от друга. Компютърната симулация е за алт-азимутално монтиран телескоп, без обръщане на образа (север е горе-вдясно)

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!