EnteR Наука

На 20 юни ще има Ден на отворени врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

На 20 юни ще има Ден на отворени врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

За всички малки и големи фенове на астрономията – на 20 юни (неделя) ще има Ден на отворени врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Институтът по астрономия на БАН ще посрещне всички желаещи от 10:00 до 16:00 часа, като посетителите ще разгледат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, който тази година навърши 40 години от откриването си.

Всеки посетител ще може да разгледа съоръженията в обсерваторията, сред които е и 2-метровият телескоп. Организаторите са предвидили и среща с помощник-директора на ИА с НАО “Рожен” д-р Никола Петров, който отговаря за обсерваторията, както и с дежурния екип астрономи. От тях те ще научат повече за научните задачи, по които се работи в момента в НАО “Рожен” и за бъдещето на обсерваторията.

Денят на отворените врати по традиция се провежда на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса „Света Троица“, издигнат през 1935 г. и разположен непосредствено до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!