EnteR Наука

На 20 октомври в Кръжока по астрономия Никола Каравасилев ще ни разкаже за „Големите очаквания в астрономията“

На 20 октомври в Кръжока по астрономия Никола Каравасилев ще ни разкаже за „Големите очаквания в астрономията“

На 20 октомври започва новият сезон на Кръжока по астрономия, организиран от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ. В първото издание за тази есен ще надникнем в бъдещето на астрономията с лекцията „Големите очаквания в астрономията“. Лектор ще бъде Никола Каравасилев, който ще ни разкаже как новите открития в областта на астрономията все по-често „пренаписват“ учебниците и понякога предлагат неочаквани предизвикателства пред учените. Ще научим повече за задачите, поставени пред най-новите наблюдателни инструменти като космическия телескоп „Джеймс Уеб“, гравитационните обсерватории, телескопа E-ELT и други. Затова не пропускайте лекцията този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет и както винаги входът за Кръжока по астрономия е безплатен.

Без никакво съмнение, живеем във време, в което космическите науки се развиват изключително бързо. Новите открития в областта на астрономията все по-често „пренаписват“ учебниците и понякога предлагат неочаквани предизвикателства пред учените. Разбира се, основен принос за тези открития имат новите технологии, които се използват в наблюдателната астрономия.

В настоящата лекция ще разгледаме важните задачи, поставени пред най-новите наблюдателни инструменти: космическият телескоп James Webb, гравитационните обсерватории, телескопът E-ELT и други. След ретроспекция на актуалните проблеми пред астрономията и важните въпроси в науката, които очакват своя отговор, ще разкажем за това как най-новите инструменти в науката могат да подобрят резултатите, които учените получават. В края на лекцията ще направим опит да „предскажем“ до какви нови открития ще доведат те и какви биха могли да са предизвикателствата пред науката след това.

Никола Каравасилев е учител по физика и астрономия в училище Izzi Science for Kids и Първа частна математическа гимназия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Неговите ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

  • 20 октомври (четвъртък), 19.30 ч., зала А207, Физически факултет
  • Никола Каравасилев – „ГОЛЕМИТЕ ОЧАКВАНИЯ В АСТРОНОМИЯТА“

На 20 октомври в Кръжока по астрономия Никола Каравасилев ще ни разкаже за „Големите очаквания в астрономията“