Наука

На 20 ноември 1889 г. е роден един от най-великите астрономи в историята – Едуин Хъбъл (видео)

На 20 ноември 1889 г. е роден един от най-великите астрономи в историята - Едуин Хъбъл

На 20 ноември се навършват 133 години от рождението на Едуин Хъбъл. Той е признат за един от най-великите астрономи в историята заради приноса си към изучаването на Вселената. Хъбъл успява да промени основни разбирания на човечеството за Космоса, като потвърждава съществуването и на други галактики, освен нашата.

Хъбъл е роден в Маршфийлд, Мисури и от малък се увлича по научно-фантастичните новели. По време на следването си работи като лабораторен асистент при Робърт Миликан, носител на Нобелова награда за физика.  След кратка работа като преподавател в Индиана, Хъбъл се връща в Чикагския университет, за да учи астрономия. Малко след това е нает в Калифорнийската обсерватория Маунт Уилсън, където помага за довършване на конструкцията на телескопа Хуукър.

Основните трудове на Едуин Хъбъл са посветени на изучаването на галактиките. През 1922 г. той предлага наблюдаемите мъглявини да се разделят на извънгалактически (галактики) и галактически (газови и прахови). През 1925 г. Хъбъл предлага т. нар. камертонна диаграма, която представлява графична класификация на типовете галактики.

На 20 ноември 1889 г. е роден един от най-великите астрономи в историята - Едуин Хъбъл

През 1924 – 1926 г. на фотографиите на някои най-близки галактики той открива звезди, от които те са съставени, с което доказва, че те представляват звездни системи, подобни на нашата галактика. Зависимостта между червеното отместване на галактиките и разстоянието до тях (Закон на Хъбъл) е открита през 1929 г. Той определя и стойността на коефициента на тази връзка – константата на Хъбъл. Това откритие се превръща в основа на теорията за разширяващата се Вселена.

Хъбъл провежда изследвания в обсерваторията Маунт Уилсън, както и в обсерваторията Паломар до своята смърт на 28 септември 1953 година – той умира от инсулт в Сан Марино, Калифорния, на 63-годишна възраст.

В чест на Хъбъл е наречен астероид № 2069, открит през 1955 г. (2069 Hubble), а също знаменитият космически телескоп „Хъбъл“, изведен на орбита през 1990 г.