През 2019 година ще наблюдават 3 слънчеви и 2 лунни затъмнения, и пасаж на Меркурий пред Слънцето
EnteR Наука

На 2 юли ще има пълно слънчево затъмнение над Тихия океан и Южна Америка (линкове за гледане онлайн)

На 2 юли от южните части на Тихия океан и от Южна Америка ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение, с максимална фаза в 22.22 ч. българско време. Това е единственото пълно слънчево затъмнение за тази година.

Около този момент в Тихия океан, на около 1080 км северно от Великденския остров, ще се наблюдава пълна фаза с максимална продължителност 4 минути и 33 секунди. Там ивицата, по която се движи пълната лунна сянка, ще достигне ширина 200.6 км.

Тъй като на тези координати няма суша, екипите, желаещи да наблюдават и фотографират явлението, ще трябва да посетят Чили или Аржентина. Там пълната фаза ще настъпи в късния следобед, а затъмненото Слънце ще бъде ниско над хоризонта. Екипи от професионални и любители астрономи от цял свят ще посетят Чили, включително и група от България.

На живо онлайн ще може да проследите затъмнението от тук:

European Southern Observatory (ESO) Live Stream

 

TOTAL SOLAR ECLIPSE: LIVE FROM CHILE

https://www.exploratorium.edu/eclipse?media=15940

Няколко дни по-късно, в нощта на 16 срещу 17 юли от България ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение с начало в 23.02 ч. българско време. Освен от Европа, явлението ще бъде видимо от Африка, Азия, Австралия, Индийския океан, по-голямата част от Атлантическия океан, Южна Америка и Антарктика. Максимална фаза на затъмнението ще можем да наблюдаваме в 24.31 ч. на 17 юли, а края на явлението ще настъпи в 02.00 ч. При максималната фаза лунният диск ще бъде закрит от земната сянка до около две трети от диаметъра си – ще се закрие горната (северната) част на Луната. Затъмнението от земната сянка ще трае 2 часа и 58 минути.