EnteR

На 2 февруари Ratio online представя проф. Андрей Летаров, който ще ни разкаже за убийците на бактерии – бактериофагите

На 2 февруари в Ratio online гостува проф. Андрей Летаров, който ще ни разкаже  за професионалните убийци на бактерии – бактериофагите. От него ще научим повече за тяхната роля в екосистемите и възможно ли е да бъдат прилагани за лечение на различни инфекции. Ratio presents: Bacteriophages ще се проведе на английски език и започва в 20 ч. този вторник (2 февруари).

Широкото и безотговорно приложение на антибиотици при хора и животни през последните няколко десетилетия доведе до масово разпространение на резистентни щамове на множество патогени, особено сред т.нар. вътреболнични инфекции.

Според редица изследвания, ако се запази тази тенденция до 2040-2050г., именно инфекции, причинени от мултирезистентни микроорганизми, може да взимат по над 10 млн. жертви годишно, превръщайки се във водеща причина за смърт.

Голямата надежда в борбата с тях се възлага на бактериофагите – вируси по бактерии и практически най-често срещаната биологична структура на планетата. Доскоро само няколко държави в света ги използват за лечение и профилактика, но все повече учени и фармацевтични компании се обръщат с подновен интерес към бактериофагите и техните изненадващи свойства… защото скоро COVID-19 няма да бъде най-големият ни враг!

Проф. Андрей Летаров завежда лаборатория по микробни вируси към Руската Академия на Науките в Москва.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!