Наука Образование

На 2 и 3 декември ще се проведе деветата научна сесия на Ученическия институт на БАН

Над 50 проекта на ученици от 15 града ще участват в деветата научна сесия на Ученическия институт на БАН. Научният форум ще се проведе на 2 и 3 декември в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Сред темите, които ще бъдат представени по време на двудневната сесия, са видовете биоматериали и тяхната употреба за подобряване на здравето, предимствата на пасивната къща, опасностите от употреба на райски газ. Ученици с интерес към информационните технологии и тяхното приложение участват във форума с интересни уеб разработки като софтуер за подпомагане на работата на екипа на РУО София-град; уеб игра, създадена в помощ на малките ученици при срещата им с таблицата за умножение; сайт, който предоставя решения за избягване на инцидентите на пътя, регулира трафика, намалява пътнотранспортните произшествия и свързва този механизъм със спешната помощ.

Ученици участват в сесията с разработка на електронен каталог на билките в България, които се използват за лечение или допълнителна терапия при различни заболявания. Ученически проект изучава степента на промени в молекулата на ДНК на подбрани растителни и животински видове с цел изследване на нарушенията в равновесието в екосистемите и предлагане на мерки за намаляване на вредата.

В областта на изобразителното изкуство ученици от страната се включват в сесията с рисунки, като е представена и икона, изработена в уникалната живописна техника енкаустика върху каменна основа.

Учени и изследователи от институтите на БАН оцениха и подготвиха рецензии на проектите. Сред консултантите и научните ръководители на ученическите разработки са и български студенти, изследователи и предприемачи, които живеят в чужбина.

Научната сесия, организирана от Ученическия институт на БАН, ще се проведе на 2 и 3 декември в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН, като отриването е в петък от 10 ч.