Наука Образование Технологии

На 19 и 20 септември не пропускайте безплатния форум за роботика – Robotics Strategy Forum в София Тех Парк

На 19 и 20 септември в София Тех Парк ще се проведе Robotics Strategy Forum 2022

Не пропускайте на 19 и 20 септември безплатния технологичен форум Robotics Strategy Forum 2022, организиран от „Професионална асоциация по роботика и автоматизация” (PARA) за четвърта поредна година. Хибридното събитие ще се проведе в сграда „Инкубатор“ на „София Тех Парк“, дискусионните панели ще се излъчват и онлайн, а посетителите ще могат да видят изложбена част от над 20 щанда с роботи, машини и индустриални иновации на компании и организации. Събитието традиционно привлича широк спектър от посетители – инженери, мениджъри, ръководители в държавната администрация, преподаватели, студенти и ученици.

Освен акцент в дискусионната част ще бъде развитието на младите таланти в България, тъй като от асоциацията тази година развиваха инициативата PARA Robotics Incubator, която помага на младежи с проекти в сферата на роботиката да достигнат до ниво работещ прототип. Дискусиите ще потърсят и пресечните точки между автоматизацията, инструментите за насърчаване на иновациите, квалификацията на кадри, развитието на науката и как с тяхна помощ българската индустрия може да върви по пътя към по-високата добавена стойност.

От PARA се надяват събитието да популяризира най-новите технологични решения, да помогне за създаване на нови контакти за посетителите, както и да представи нови перспективи за развитието на младите таланти и на високотехнологичния сектор у нас.

Безплатен билет може да вземете от https://robostrategy2022.para.expert/

На място ще може да се видят най-новият кобот на FESTO и бионик решенията вдъхновени от природата на FESTO Bionics, иновативните решения на Schneider Electric, българските коботи на Giga Automata, робо решения от FANUC, възможности в Strypes Group, български ексзоскелет. Изложителите от Schneider Electric ще представят подходи в производството, базирани на комбинацията от автоматизация и индустриален IoT (интернет на нещата).

На щанда на ЕХНАТОН ще може да се види: Софтуер за мониторинг, анализ на производствени данни и оптимизация (SCADA, BI, Machine Learning), 2D система за визуална инспекция и идентификация от Cognex, 3D камера за разпознаване на насипни детайли и депалетизиране от Photoneo, Гъвкав бункер за ориентиране на разнородни детайли от FlexiBowl, Индустриални роботи от Mitsubishi Electric.

Tuvi&Co ще представят два демо комплекта на Опто 22,както и презентация на Inductive Automation.

На щанда на ТехноЛогика ще има демонстрация на новия ръчен скенер peel 3d, който сканира повечето елементи без никаква подготовка, тъй като разпознава формата на обектите автоматично. Ще се представи и HandySCAN 3D – идеалният инструмент за качествен контрол и разработка на изделия, поради високата си производителност.

Enterprise Europe Network Bulgaria ще представи услугите за бизнеса на международната верига от консултантски и браншови организации. Фондация “Приложни изследвания и комуникации” , координатор на мрежата у нас, ще ви покани и да кандидатствате в 18-о издание на Конкурса “Иновативно предприятие на годината”. Попитайте и за възможностите за подкрепа за дигитализация на български производствени МСП в рамките на проекта ADMA TranS4Mers, който обяви и първата си покана за проекти предложения от България.

От индустриалния гигант Festo са приготвили изключително интересен щанд с редица приложения, както и първия в света безопасен пневматичен робот:

BionicCobot – нова ера на колаболацията между човека и роботика В продължение на десетилетия Festo избира най-големия технически панаир в Хановер, за да направи на световна премиера на най-иновативните си решения, вдъхновени от природата. Във фокуса тази година е BionicCobot – изцяло пневматичен колаборативен кобот, в чиято разработка участват и служители на Фесто Производство.

За множество производствени задачи и операции, хората се нуждаят от трета помощна ръка. При запояване, например, в едната ръка се намира поялник, а в другата припой, което не дава възможност за пряко взаимодействие със запояваните изделия. Роботът BionicCobot, разработен от Festo, може да окаже необходимата помощ и да облекчи работника при този тип задачи, действайки като „трета ръка”. Той може да захваща, задържа и завърта обработваното изделие – всичко необходимо за съответното приложение. Festo BionicCobot е седем-осен свръхлек робот, задвижван изцяло от ротационни пневматични задвижвания. Неговите движения са аналогични с тези на човешката ръка. Точно както биологичния си аналог, роботът използва механизми, наподобяващи работата на бицепса и трицепса – този принцип на работа не е в една, а в цели седем стави. Благодарение на задвижването и сложната система за управление и контрол, роботизираната ръка може да реализира плавни и гъвкави движения или такива с голяма скорост и сила.

В частта за образованието от Festo се включват с BionicANTs

Естествените модели и поведение на мравките като екип наблюдаваме при бионичните мравки на Festo. Инженерите на Festo са пресъздали кооперативно поведение и бионичните мравки влизат и комуникират помежду си чрез естествени ролеви модели: роботите мравки работят заедно, спазвайки ясни правила на комуникация и координация на действията и движенията. Те онагледяват как на пръв поглед автономни отделни компоненти могат да решат сложна задача, работейки заедно, и изграждайки цялостна мрежова система.

BionicFinWave (Display)

Подводната риба робот на Festo e с уникално перково задвижване и отново е вдъхновена от природата. Тя използва своите перки за задвижване, генерирайки непрекъсната вълна, която настъпва по цялата дължина, за да се получи вълнообразно движение на перките. Двете странични перки са изключително гъвкави и по този начин способстват вълновите движения, досущ като на на техните биологични ролеви модели. С бионичната технологична платформа, този бионичен продукт създава тласък за бъдещата работа с автономни роботи и нови задвижващи технологии, използвани в течни среди.

Друг член на ПАРА в лицето на Strypes Group е силно внедрена в развитието на клиентите си, като управлява проекти в сфери като полупроводниковата индустрия, земеделието, транспортната индустрия и други. Чрез експертизата си и уникалния си модел на работа, ИТ професионалистите постоянно допринасят за глобални решения в производството на чипове, диагностицирането на хардуерни проблеми в различни роботи в земеделската индустрия, оптимизирането на работата в промишлената, фармацевтична и химична индустрия и много други.

Можете да се запознаете с отворените позиции на компанията, която работи рамо до рамо с производители на хардуер и компоненти за роботи във всяка стъпка от техните проекти – идентификация на проблеми, проектиране на цялостни софтуерни решения и дигитална трансформация, изпълнение и доставяне на качествени решения, опериране и съпорт на вече работещи проекти.

Strypes Group в силно отдадена на образованието в България като подпомага много инициативи то постоянно да се подобрява и да образова младите таланти чрез партньорства с училища, университети и академии, както и със собствени академии и курсове. Организацията продължава да разширява екипите си във всички локации с цел по-качествена и пълноценна работа със своите партньори и клиенти.