EnteR Наука

На 18 февруари Ева Божурова ще ни разкаже за планетите около други звезди в „Светът на физиката на живо“

На 18 февруари Ева Божурова ще ни разкаже за планетите около други звезди в „Светът на физиката на живо“

Има ли други обитаеми планети? Съществува ли живот на други места във Вселената? Този вторник (18 февруари) не пропускайте пътешествието до планети около други звезди с Ева Божурова в лекторията „Светът на физиката на живо“. Тя ще ни разкаже за Нобеловата награда, дадена през 2019 г. на швейцарските астрономи Дидие Кело и Мишел Майор за откриването на първата екзопланета около звезда, подобна на Слънцето. „Светът на физиката на живо“ започва в 17 часа в Американския център към Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Лекцията е научно-популярна, а входът е свободен за всички фенове на науката…

Ева Божурова е старши учител в Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник“ – Варна. Тя е ръководител на българските гимназисти по астрономия, които участват в най-престижните международни състезания. Ева е учител на много от най-добрите млади астрономи в България.

С Ева Божурова ще коментираме идеята за множественост на световете и ще се запознаем със съвременните методи за търсене на екзопланети и забележителните резултати от тези изследвания, които са предизвикателство към досегашните теории за възникването и еволюцията на планетните системи.

„Светът на физиката на живо“ се организира от списание „Светът на физиката“ на Съюза на физиците в България и катедра „Физика“ към Минно-геоложкия университет.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!