Наука Образование

На 18 май се навършват 115 години от откриването на първата музейна експозиция в Археологическия музей

На 18 май се навършват 115 години от откриването на първата музейна експозиция в Археологическия музей

На Международния ден на музеите – 18 май Националният археологически институт с музей при БАН чества юбилей. Днес се навършват 115 години от откриването на първата музейна експозиция. Тя е официално открита на 18 май 1905 г. от директора на Народния музей Вацлав Добруски, в присъствието на княз Фердинанд и на министъра на народното просвещение проф. Иван Шишманов. А от днес музеят отново е отворен за посетители с лятно работно време при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

НАИМ при БАН се явява правоприемник на две основни институции – на Отдела за ценности към създадената през 1878-1879 г. Българска народна библиотека в София, преобразуван през 1892 г. в Народен музей, както и на създадения през 1921 г. Български археологически институт като първи научен институт в България, припомнят от музея.

Археологическия музей e една от най-старите културни и научни институции в състава на Българската академия на науките. Музеят извършва повече от един век научна и музейна дейност в съхраняване, опазване и изследване на културно-историческо наследство на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в.

В деня на своя юбилей, Националният археологически музей отваря врати, след дълъг период на карантина и приветства отново с добре дошли своите посетители! Националният археологически музей ще бъде отворен за посещения с лятно работно време при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Освен постоянната експозиция, в Музея може да бъде видяна и Тринадесетата Национална археологическа изложба „Българска археология 2019“.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!