На 17 октомври е представянето на „Литературни похождения“ от Никола Георгиев
EnteR

На 17 октомври е представянето на „Литературни похождения“ от Никола Георгиев

На 17 октомври издателство „Изток-Запад“ ни кани на представянето на книгата „Литературни похождения“ от Никола Георгиев – литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик.

Трудовете на Никола Георгиев трябва да се издават, изучават и преиздават и това е причината да се публикува „Избрано“ в два тома. Вторият том ни среща с различни автори и разнородни творби, представени с чутовен размах и дълбочина. Как иначе можем да определим размишленията върху темата за смъртта, бесилото и въжето – от погледа на Ботев, Вазов, Гео Милев и Фурна­джиев, с мостове към Франсоа Вийон, Рембо и Антон Шкерц, с неговата стихосбирка „Рапсодии за българския гуслар“? Или двата незавършени романа – „Приключенията на добрия войник Швейк“ на Хашек и „Приключенията на Гороломов“, на Йовков, които внезапно ни изправят пред „Чудатият овчар“ на Шарл Сорел от 1633 г., Д’Юрфе и Пол Скарон.

Събитието ще се проведе на 17 октомври (сряда) от 18:00 в Зала 2 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (Ректорат). Елате да поговорим за делото на човека, който през последните 50 години не спира да вдъхновява своите колеги и студенти.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!