EnteR Наука

На 17 ноември в Кръжока по астрономия д-р Милен Минев ще ни разкаже за черните дупки в ядрата на квазарите

На 17 ноември в Кръжока по астрономия д-р Милен Минев ще ни разкаже за черните дупки в ядрата на квазарите

На 17 ноември в Кръжока по астрономия ще погледнем към централните области на далечни галактики, където се намират черни дупки, стотици милиони пъти по-масивни от нашето Слънце. Д-р Милен Минев участва в множество значими открития в областта на гама-астрономията и изследванията на активните галактични ядра. Той ще ни представи последните вълнуващи открития, направени от български астрономи. За това не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет. Входът е свободен.

Един от най-съвременните и най-бързо развиващите се дялове на астрофизиката е изучването на активните галактични ядра. Това са най-далечните и най-ярки обекти, които можем да наблюдаваме във Вселена. В централните области на тези далечни галактики се намират черни дупки, стотици милиони пъти по-масивни от нашето Слънце.  Десетилетия наблюдения са довели до разграничаването на няколко основни типа активни галактични ядра. Но за да се разберат физическите процеси, протичащи в близост до свръхмасивните черни дупки, са необходими множество наблюдения за различни периоди от време и в различни диапазони от електромагнитния спектър. В тези интригуващи изследвания участват и екипи от български астрономи. С детайли за последните вълнуващи открития ще се запознаем в лекция „Черните дупки в ядрата на квазарите“.

Милен Минев е страстен астроном наблюдател. Има богат опит с телескопите към Националната астрономическа обсерватория Рожен и преносима наблюдателна техника. В периода от 2016-та до 2021-ва година се занимава с най-високоенергетичното излъчване от далечни обекти към проекта MAGIC и е оператор на двата гама-телескопа, разположени на Канарските острови. През последните години Милен участва в множество значими открития в областта на гама-астрономията и изследванията на активните галактични ядра. В началото на тази година придобива докторска степен по Астрономия и астрофизика в катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

  • 17 ноември 2022 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет
  • ЧЕРНИТЕ ДУПКИ В ЯДРАТА НА КВАЗАРИТЕ
  • д-р Милен Минев