EnteR Наука

На 17 август астрофизикът Пенчо Маркишки ще обясни как да наблюдаваме и заснемем предстоящите астрономически събития

На 17 август астрофизикът Пенчо Маркишки ще обясни как да видим и снимаме предстоящите астрономически събития

Този вторник, 17 август, Кръжокът по астрономия ще се проведе в Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина от 19:30 ч. Лектор ще бъде астрофизикът и един от най-добрите астрофотографи в България Пенчо Маркишки. Той ще ни разкаже повече за астрономическите събития, които ще наблюдаваме до края на тази година и начините, по които да бъдат заснети. С него ще си поговорим за затъмненията и за някои по-малко известни особености около тях: що е то сезон на затъмненията, сарос, как се отчитат някои от видовете лунни месеци и други. Събитието е безплатно и всеки любител на астрономията е добре дошъл, като при хубаво време са планирани и наблюдения на Луната и Сатурн с телескопите на обсерваторията.

Ще коментираме оставащите до края на 2021 г. две затъмнения, както и 4-те догодина. Ще обсъдим условията за наблюдения на някои по-ярки комети и по-активни метеорни потоци за тази година и догодина.

Пенчо Маркишки е роден през 1970 г. в гр. Шумен. През 1985 г. започва да се занимава с фотография и астрофотография. По-късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Авторът има много публикации в наши и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. От 2008 г. работи като оптик в Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в катедра „Астрономия” на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!