EnteR Наука

На 16 януари не пропускайте лекцията на астрофизика Никола Каравасилев за (не)спокойната Вселена

На 16 януари (четвъртък) не пропускайте астрофизика Никола Каравасилев, който ще ни разкаже за (не)спокойната Вселена. Ще научим има ли галактики канибали и какво ще се случи, ако звезда от тип бяло джудже „преяде“. Това е първата лекция за тази година от лекторията „Светът на физиката на живо“. Началото е от 17 часа в Американския център към Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Лекцията е научно-популярна, а входът е свободен за всички фенове на науката…

Още в древността хората са забелязали, че звездите са сякаш неподвижни и образуват неизменни във времето съзвездия. За нас изглежда, че космическите обекти не се променят, защото човешкият живот е твърде кратък, за да забележим еволюцията им. Дали Вселената винаги е била толкова „спокойна“ и неизменна? Какво влияние могат да имат върху нас промените в Космоса? На тези въпроси ще даде отговор Никола Каравасилев.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

„Светът на физиката на живо“ се организира от списание „Светът на физиката“ на Съюза на физиците в България и катедра „Физика“ към Минно-геоложкия университет.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!