Наука

На 16 юли се навършват 100 години от създаването на Националния археологически институт

На 16 юли се навършват 100 години от създаването на Националния археологически институт

Днес се навършиха 100 години от създаването на Националния археологически институт. Това е най-старият научен институт в България, създаден с указ на Цар Борис ІІІ на 16 юли 1921 г. През 1947 г. институтът е включен в състава на Българската академия на науките (БАН), а през следващата година с постановление на Министерски съвет е обединен с Народния музей в една институция под името Археологически институт с музей. Днешното име – Национален археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, е определено на Общо събрание на БАН през 2007 г.

Националният археологически институт работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. и е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България. Структурата му включва шест секции: Праистория, Тракийска археология, Антична археология, Средновековна археология, Нумизматика и епиграфика, Интердисциплинарни изследвания и Археологическа карта на България и два филиала: в Шумен и във Велико Търново, създадени през 70-те години на XX век с решение на Министерски съвет и с основна цел – проучвания на старите български столици.

„Работата на НАИМ е позната на българската общественост най-вече с изложбите, които представяме в Археологическия музей. Основната дейност на институцията обаче остава скрита за нашите зрители. Институтът организира и ръководи методически всички теренни проучвания на територията на страната, в това число планирани и спасителни разкопки. Всички проведени в страната теренни археологически проучвания се отчитат в структурата на НАИМ. С всяка следваща година броят на проектите ни се увеличава и ние придобиваме огромен обем от информация, която обработваме, анализираме и популяризираме. Работим с институции и организации, които ни подкрепят, партнират и финансират. Смело мога да се похваля, че в последните години постигаме много високи професионални стандарти и заслужено оправдаваме званието „най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа“, сподели директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов.

Националният археологически институт е предпочитан партньор на чуждестранни университети и изследователски центрове в цяла Европа, Япония и Канада. Съвместно с тези институции са осъществени множество международни проекти по опознаване и опазване на европейското културно-историческо наследство по българските земи, някои от които продължават и в момента, обявиха от института.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!