Наука

На 16 ноември НАСА ще се опита да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

НАСА е в предстартово броене преди изстрелването на супермощната ракета SLS (Space Launch System), която да изпрати към Луната модулът Orion на тестови безпилотен полет в мисията Artemis 1. Това трябва да се случи в сряда, 16 ноември, като прозорецът за изстрелване се отваря в 8:04 ч. българско време. Тестовият полет до Луната е част от програмата Artemis на НАСА и ЕКА и има за цел да отведе хора на лунната повърхност след 50-годишно прекъсване. При успех тази мисия ще постави основите за пилотирани полети до Марс през 2040 година.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Ракетата SLS ще бъде в основата на проекта Artemis. Към момента Falcon Heavy на SpaceX е най-мощната ракета в света и се причислява към свръхтежките ракети. Тя може да изведе над 50 тона полезен товар в Космоса. При успех на SLS ще вземе лидерството в световен мащаб със възможността си да извежда над 70 тона полезен товар.

Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Първо модулът ще направи една обиколка на Земята и след това мисията предвижда да направи няколко обиколки около Луната. Целта е Orion да се завърне на Земята след 6 седмици.

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.