Технологии

На 15 март най-популярната домейн зона – .com навърши 36 години

СуперХостинг.БГ: Досега дигитализацията беше пожелателна, но кризата с COVID-19 я направи задължителна

Най-популярната домейн зона – .com навърши 36 години. Като .com представлява съкращение от commercial („търговски“ на английски език). Домейн зоната се появява на 1 януари 1985 г., но първото одобрено за регистрация име е от 15 март – symbolics.com. Така от 1985 г. до днес, .com продължава да е най-предпочитана от създателите на уебсайтове и се е превърнала в истински поп културен феномен, давайки име на множество компании и дори на значими технологични и икономически явления.

Вторият регистриран домейн е bbn.com (24 април), а третият – think.com (3 май). Едва след това се появяват и алтернативни зони като .net, .info, .biz, .org и други. При възникването си всеки домейн е имал конкретна насоченост. Домейн зоната .info обикновено се използва за информативни сайтове, .biz – за бизнес сайтове, .org – за сайтове на организации, а .net – има универсална насоченост. По-късно тези значения се размиват и днес подобно разделение почти липсва.

„За тези 36 години важността на интернет домейните се е увеличила многократно. Днес те са се превърнали в ключов дигитален актив за всеки бизнес, чието значение често не отстъпва на това на търговската марка. Ето защо е важно техните собственици да подхождат отговорно към тях, да следят датите на изтичането им, да ги подновяват навреме и да внимават да не ги изгубят. Ако това не се случи, има риск някой друг да стане техен собственик с всички последствия за бизнеса. Автоматичното подновяване на домейн и хостинг е най-сигурният начин да запазим правата си над даден дигитален актив. Препоръчваме автоматичното подновяване, като тази опция е достъпна за всички наши клиенти.” – посочва Цветелина Ненкова, от СуперХостинг.БГ.

Компанията от години предлага у нас както .com, така и домейни във всички останали най-популярни зони. През последните години .com продължава да е най-популярният домейн от първо ниво, но напоследък се наблюдава и тенденцията все повече бизнеси да регистрират името на сайта си в няколко популярни разширения. Към .com домейна си, те добавят името на бизнеса си със зоните .bg, .eu, .net и .online. Тази практика става все по-популярна, тъй като дава повече защита от плагиатство на съответното бизнес име.

По случай рождения ден на най-популярния домейн в света, СуперХостинг.БГ предлага на своите клиенти и промоция. В периода от 15 до 17 март те ще могат да си закупят ново .com име с 33% отстъпка – на цена от 19.75 лева.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!