На 13 август „Ratio Rooftop Party: Енергия“ се качва на покрива на Музейко
EnteR Наука

На 13 август „Ratio Rooftop Party: Енергия“ се качва на покрива на Музейко

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

За четвърти път Ratio качва науката на покрива на Музейко. На 13 август в „Ratio Rooftop Party: Енергия“ ще научите повече по темата за енергията през призмата на различни научни сфери. За това ще се погрижат трима учени, а в почивките ще има различни научни експерименти.

Енергията е навсякъде в съвременния свят, но хората рядко се замислят за нейните форми и проявления. За да повдигнат завесата на различни енергийни научни факти, от екипа на Ratio са поканили трима лектори: Петър Руевски, инженер и изследовател; Елена Костадинова, физик изследвал ядрени реактори ВВЕР-440; Георги Дановски, молекулярен биолог.

Тримата специалисти ще разгледат темата за енергията от различни научни гледни точки и ще отговорят на често задавани въпроси, например как клетките на живите организми произвеждат, преработват и използват енергия или как се произвежда електроенергия от ядрен разпад.

Краят на дискусията ще е посветен на социалната тема за електрическата енергия – как може да се произвежда тя, неограничен ресурс ли е и колко скъпа е тя днес.

В почивките на събитието организаторите предвиждат допълнителни изненади за гостите, сред които демонстрации на гайгеров брояч и лазерни технологии. Енергията на събитието ще се поддържа от тематична музикална селекция и свежи напитки.

„Ratio Rooftop Party: Енергия“ ще се проведе на 13 август от 19:00 часа на покрива на Детски научен център Музейко. Билетите са в продажба, а местата са ограничени. Можете да научите повече за пълната програма на сайта на организаторите www.ratio.bg.

Програма

  • 19:00 Начало на събитието
  • 20:00-20:40 – Какво е Енергия и какви типове енергия познаваме? (Петър Руевски)
  • 20:40:20:55 – Почивка
  • 20:55-21:25 – Ядрена енергетика (Елена Костадинова)
  • 21:25-21:40 – Почивка
  • 21:40-22:10 – Клетъчна енергетика (Георги Дановски)
  • 22:10-22:25 – Почивка
  • 22:25-23:00 – Q&A сесия с въпроси от публиката и всички лектори на сцената

Събитието е за 18+ годишни.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!