На 12 януари не пропускайте „100 часа астрономия“ в София Тех Парк
Наука

На 12 януари не пропускайте „100 часа астрономия“ в София Тех Парк

Не пропускайте едно страхотно събитие за астрономията! Ще има много научно-популярни лекции, както и ще разберете какви интересни астрономически явления предстоят догодина. Поводът за събитието е, че през 2019 г. се навършват 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. За това Институтът по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН организира серия събития в България.

Първото е „100 часа астрономия“ на 12 януари, от 12:00 ч. до 18:00 ч. в София Тех Парк (зала “Джон Атанасов”). Това е част от астромаратона от 10 до 13 януари по цялата планета!

Популярни лекции ще представят ключови моменти от историята на Международния астрономически съюз, най-интересните астрономически явления през 2019 г., както и новите космически мисии до Слънцето. Ще бъде хвърлена светлина върху природата на някои впечатляващи астрономически обекти, като свръхнови и т.нар. “проблясващи” звезди.

Гостите ще могат да научат какви са проявите на магнитните полета при звездите, ще имат възможност да наблюдават космически лъчи, както и да видят как и защо се сваля огледалото на големия телескоп в Националната обсерватория. Ще бъде пресъздаден експериментът на Ератостен, с който се измерва обиколката на Земята. За пръв път ще бъде представена оригиналната изложба “Нагоре и отвъд”, посветена на юбилея. Тя ни разкрива най- вълнуващите достижения на съвременната астрономия и изследването на космоса за последното столетие.

На 12 януари не пропускайте „100 часа астрономия“ в София Тех Парк

Входът е свободен!